L’operativa andorrana ja en marxa per realitzar un doble test d’anticossos del coronavirus SARS-CoV-2 a tota la seva població, i també a aquella que hi treballa, suposa una iniciativa pionera i que cap altre país ha dut a terme de manera tan global. Va iniciar-se dilluns i, en aquests primers dies, els diferents punts de control han funcionat segons l’establert. Prop de 65.000 persones es realitzaran la prova al llarg d’aquests deu dies, i la repetiran en una segona tongada, per tal de poder tenir un resultat més acurat sobre si la persona ha passat o no la malaltia, o si l’està desenvolupant. La logística mobilitza personal sanitari i sociosanitari, cossos especials, la Creu Roja i fins a 1.500 voluntaris. Permetrà tenir una radiografia detallada fel grau d’immunitat de la ciutadania, cara el procés de desconfinament que es durà a terme les properes setmanes.
L’ampli desplegament, el fet d’oferir els tests de manera gratuïta a tota la població, i amb totes les garanties sanitàries, ha cridat l’atenció dels països de l’entorn. S’han fixat en el model andorrà per la seva innovació i la rigorositat amb com s’està duent a terme. Així, diversos mitjans de comunicació han realitzat reportatges destacats per explicar amb pèls i senyals com s’estan fent les proves. N’és exemple la cadena de televisió francesa TF1. Un periodista s’ha desplaçat al país per mostrar com funcionen els StopLabs i conversar, entre d’altres, amb el director d’Actua Tech, Marc Pons, i el cap de Govern, Xavier Espot.
A Catalunya, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat entrevistat al programa ‘Tot es Mou‘ de TV3, que destacava abans d’iniciar la conversa que Andorra està realitzant “un estudi serològic únic al món”. El ministre ha pogut explicar tots els detalls dels tests, i fins i tot va avançar algunes dades, com que aproximadament un 8% dels qui ja s’han fet el test ha donat positiu en anticossos.
Sense sortir de terres catalanes, en aquest cas a la ràdio pública, Xavier Espot ha compartit conversa amb els periodistes del programa ‘Catalunya Nit‘, de Catalunya Ràdio. A banda de parlar dels tests, Espot ha aprofitat per explicar els aspectes positius de ser un país petit pel que fa a la gestió de la crisi sanitària, tot i que, a la vegada, es depèn molt de l’evolució que vagin tenint els països veïns.
Ja en l’àmbit nacional espanyol, mitjans escrits de renom com El Pais i La Vanguardia (recollint informació de l’Agència EFE), han dedicat extensos articles a com està gestionant el Principat aquesta crisi.
Articles molt interessants i que ens posen com a model a seguir:
‘Andorra experimenta con el primer plan en el mundo para detectar la Covid-19 en tota la población’
‘Andorra hará tests de anticuerpos a casi el 80% de su población’
També se n’han fet ressò mitjans escrits francesos, com La Depeche:
‘En Andorre, les tests sérologiques ont commencé’
En un tuit al seu compte personal el cap de Govern ha defensat que el fet de ser un model internacional és gràcies al “talent dels nostres professionals, la implicació dels voluntaris i el compromís de la ciutadania“.
Són molts els mitjans de comunicació internacionals que es fan ressò de la gestió de la crisi sanitària a Andorra. El nostre model és possible gràcies al talent dels nostres professionals, a la implicació dels voluntaris i al compromís de la ciutadania.
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) May 5, 2020