Consell GeneralGrup Parlamentari DemòcrataNotícies

Enseñat fa una crida a passar pàgina a les adversitats i treballar pel progrés social i econòmic d’Andorra

1 comentari

“La ciutadania ara necessita avançar, ens demana progrés per a Andorra”. Aquestes han estat de les primeres paraules de la intervenció del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, en la segona jornada del Debat d’Orientació Política. Enseñat ha volgut deixar clar, ja des de l’inici de la seva intervenció, que ara “no és el moment de mirar pel retrovisor ni d’excusar-nos en les adversitats patides”. Tenint en compte el punt en què es troba la recuperació postpandèmia, ha refermat que ja no hi ha excuses perquè tant el poder executiu com el legislatiu treballin pel “progrés social i econòmic d’Andorra”.

Per assolir-ho, ha recordat, hi ha vora una vintena de lleis al Consell General, claus per a l’evolució del país, i que s’emmarquen en l’H23, el full de ruta amb les grans prioritats pel que queda de la legislatura. Així, Enseñat n’ha destacat especialment cinc. En primer lloc, la Llei per a la igualtat i la no-discriminació entre homes i dones, “la clau de volta cap a l’eliminació de qualsevol desigualtat i qualsevol forma de discriminació”. En segon lloc, la Llei de la persona i de la família, “un avenç valent en els drets individuals i en la modernització de la legislació dels anys 90 que, a més, respon a demandes de diferents col·lectius del país”. En tercer lloc, la Llei de transparència i accés a la informació pública, que desenvoluparà aquest principi “tan indissociable dels poders públics” des de tres vessants: la publicitat activa de les administracions, el reconeixement del dret d’accés a la informació per part de la ciutadania i l’obligació dels càrrecs públics d’efectuar una declaració de patrimoni durant l’exercici del seu càrrec”.

En quart lloc, la Llei d’economia circular, que segueix comprometent Andorra en la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat, amb accions com l’eliminació dels plàstics d’un sol ús. En cinquè lloc, la Llei de Protecció Civil, que precisament “reforçarà la prevenció de catàstrofes naturals i minimitzarà les seves afectacions”.

A banda d’aquests textos “cabdals”, n’hi ha dos més que quan s’entrin també seran prioritaris. Per una banda la Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge i per a la millora del poder adquisitiu, “que seguirà mantenint la pròrroga dels contractes de lloguer, però des del criteri de justícia i adaptant-se a la situació actual”, i que seguirà incrementant les pensions més baixes i el salari mínim per sobre de l’IPC, un compromís de la coalició. Per altra, la Llei del pressupost per al 2022, “cridat a ser el de la recuperació econòmica, el que ens marcarà en quin punt estem i quins efectes han tingut les nombroses ajudes a la ciutadania dels darrers mesos”.

El pressupost per al 2022 està cridat a ser el de la recuperació econòmica, el que ens marcarà en quin punt estem i quins efectes han tingut les nombroses ajudes a la ciutadania dels darrers mesos

A tots aquests textos legislatius se li sumen les conclusions de la Comissió d’estudi per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions que veuran a la llum abans d’acabar l’any: “Som conscients que no són decisions fàcils, però és la nostra obligació no seguir allargant una realitat incontestable i que els que vinguin després paguin els plats trencats”, ha manifestat Enseñat.

 

Aval als projectes que vindran

El president del Grup Demòcrata també ha parlat dels projectes que ahir va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la primera jornada del Debat d’Orientació. D’entre els legislatius, ha celebrat especialment la futura Llei Òmnibus d’Agricultura, que donarà “més protecció i facilitarà l’expansió” del sector agrícola i ramader. També la taxa turística, “que dotarà el sector de més capacitat econòmica per millorar la qualitat del servei, diversificar l’oferta i maximitzar l’experiència positiva dels visitants”. Pel que fa als projectes, ha valorat de manera molt positiva el futur centre de recerca en immunologia, els primers vols comercials a Madrid l’aeroport d’Andorra-La Seu, l’heliport a la Caubella i el recinte multifuncional.

Per tot plegat, “pel pla sòlid” detallat per Espot i “pel compromís de cadascun dels ministres”, ha ofert lleialtat. “Fem nostre també el seu discurs”, ha assegurat Enseñat.

El Demòcrata ha finalitzat la seva intervenció reconeixent que “tenim grans reptes plantejats” els propers mesos, “i sabem que el camí no serà fàcil”. “Però tenim una guia, la inspiració i l’exemple que ens han donat les persones a les quals representem”, amb valors com “la maduresa, el civisme, la solidaritat, la comprensió i la responsabilitat que hem vist en els nostres ciutadans”. “A nosaltres no ens en faltarà”, ha garantit per concloure.

Sorpresa i decepció pel “plagi” de López

Finalment i ja en declaracions posteriors als mitjans de comunicació, Enseñat s’ha mostrat “sorprès” amb la intervenció del president del Grup Socialdemòcrata, Pere López, ja que portava propostes “plagiades” d’un document de Más País, partit de Madrid. “No ens podem quedar indiferents amb el que ha passat avui”, ha opinat, i ha lamentat la “falta d’ètica política” esgrimida per López. “Som aquí per aportar mesures reals per a Andorra, no les d’un altre país”, ha afegit, exposant també que aquest fet acaba “invalidant les propostes de resolució” que demà puguin presentar els socialdemòcrates.

Etiquetes: Consell General, Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

La crida a la unitat i a preservar la solidaritat marquen el Dia de Meritxell
Demòcrates d’Escaldes lamenta que la majoria segueixi sense oferir a la part alta l’aparcament que necessita