Grup Parlamentari DemòcrataNotíciesSense categoria

Enseñat: “Som dels pocs països del món que hem fet un confinament endreçat sense haver de declarar l’estat d’alarma”

Ràdio Televisió d’Andorra ha dut a terme aquesta setmana una ronda d’entrevistes en directe i via telemàtica amb els presidents de les forces parlamentàries del país, per conèixer com s’està treballant per ajudar la població en aquesta situació d’emergència sanitària i valorar tota la tasca feta fins a la data. El primer aestrenar la ronda d’entrevistes ha estat el president del Grup Demòcrata, Carles Enseñat, un dels participants actius en el treball legislatiu per tancar un segon paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi en la població. Aquesta llei es debatrà dissabte al Consell General.

Rercupera aquí tota l’entrevista

Enseñat ha reconegut que era difícil imaginar els efectes que ha tingut la crisi de la Covid-19 a Andorra, l’ha definida com de “ciència ficció” i ha recalcat que encara no ha finalitzat, passarà per noves etapes. El Govern, els grups parlamentaris, també els de l’oposició, tenen la responsabilitat de protegir els llocs de treball i el teixit productiu d’Andorra, per ajudar en la recuperació del país, ha defensat.

Enseñat

Enseñat ha desgranat al llarg de l’entrevista el segon projecte de llei de mesures urgents.  Un text que parteix del principi de corresponsabilitat, “però en la justa mesura de cada actor” afectat, Perquè no és el mateix un treballador que cobra el salari mínim, que un que cobra el doble del salari mitjà, ha posat com a exemple. “No podem assumir una rebaixa del poder adquisitiu de la població“, ha opinat, “els qui tenen menys capacitat d’estalvi han de contribuir menys”, ha defensat.

No podem assumir una rebaixa del poder adquisitiu de la població; els qui tenen menys capacitat d’estalvi han de contribuir menys

En aquesta línia, ha recordat, aquell ciutadà que es vegi afectat per un Erto i cobri el salari mínim, tindrà garantit el 100% del seu salari, el qui cobri el salari mitjà tindrà garantit el 80% i el qui cobri per sobre haurà d’assumir una rebaixa progressiva salarial. Aquests percentatges “són superiors als de la majoria de països de l’entorn” en benefici del treballador. A més, ha recordat la rebaixa del 20% del lloguer o la carència en la hipoteca a la qual es podrà acollir el treballador o la unitat familiar afectada per l’Erto. No seria “just” que els propietaris haguessin d’assumir rebaixes de lloguer de treballadors que segueixen cobrant el seu salari.

El president del Grup Demòcrata ha ressaltat la protecció del petit empresari, l’autònom, que es garanteix amb aquesta llei. Especialment, amb la prestació mensual corresponent al salari mínim, cosa que han fet “molt pocs països”, però també amb la possibilitat de reduir o no pagar pel seu lloguer comercial i la rebaixa de les factures bàsiques de llum i telèfon. “Hem de protegir els petits treballadors en aquests moments de crisi i donar-los la capacitat de refer-se quan es reprengui l’activitat”.

Enseñat també ha destacat l’esforç econòmic que està fent el Govern per assumir totes aquestes ajudes a la seva població i que pràcticament igualen tot el seu pressupost per a aquest 2020. “L’esforç del Govern ha de ser productiu i per això ha de poder arribar a les persones que més ho necessiten“.  Així mateix, ha celebrat que “el rigor pressupostari dels darrers 8 anys” permet assumir internament totes les accions aplicades.

Pel que fa a la sessió d’aquest dissabte, ha demanat “un vot responsable de totes les forces polítiques“. “hi ha una responsabilitat política que ens implica a tots, un vot no responsable ens passarà factura”, ha manifestat.

Preguntat per una possible rebaixa del sou dels treballadors de l’administració pública, s’hi ha mostrat poc partidari. Cossos especials, personal sanitari, “estan fent una feina excel·lent” i segueixen treballant. En cas que no, l’administració també pot aplicar Ertos. “Les coses han de ser justes i proporcionades“, ha exposat.

Finalment, ha finalitzat l’entrevista celebrant “el comportament cívic de la ciutadania“. S’ha demostrat que Andorra és una “societat madura” perquè s’ha fet un confinament “sense imposicions”. “Som dels pocs països del món que hem fet un confinament endreçat sense haver de declarar l’estat d’alarma”, ha celebrat. “Hem d’estar orgullosos com a país”.

S’ha demostrat que Andorra és una societat madura perquè s’ha fet un confinament sense imposicions

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies, Sense categoria

Articles relacionats

El Consell General votarà dijous un segon paquet de mesures per la crisi de la Covid-19
La majoria diu sí a ampliar les ajudes a treballadors, autònoms i empresaris en el marc de la crisi de la Covid-19