Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

La majoria diu sí a ampliar les ajudes a treballadors, autònoms i empresaris en el marc de la crisi de la Covid-19

6 comentaris

La crisi sanitària causada per la Covid-19 és evolutiva i les mesures per pal·liar-la, per tant, també ho han de ser. S’han d’adaptar a les necessitats actuals dels empresaris, autònoms i treballadors. Per aquest motiu, menys d’un mes després de l’aprovació del Proojecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, el Consell General ha aprovat aquest dissabte un segon text legal, amb noves mesures que eleven la xifra total d’injecció al teixit econòmic fins als 416 milions d’euros. Es tracta d’una llei valenta i ambiciosa, amb la voluntat de no deixar ningú enrere, que ha obtingut el sí unànime dels grups que donen suport al Govern: Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos. També de Terceravia, mentre que els socialdemòcrates no han votat a favor de les noves ajudes “oblidant-se del país i dels seus ciutadans”.

L’objectiu prioritari d’aquest segon paquet de mesures és mantenir tots els llocs de treball i que la població no perdi poder adquisitiu. Dins de la coresponsabilitat, “però en les justes possibilitats de tots els actors afectats per la crisi”, ha destacat la presidenta suplent Demòcrata, Mònica Bonell.

Aquesta llei demana esforços en les justes possibilitats de tots els actors afectats per la crisi, ha destacat la presidenta suplent Demòcrata, Mònica Bonell

La llei aprovada introdueix la figura laboral de la Suspensió Temporal de Contractes de Treball (STCT), i contempla que l’Executiu assumeixi una part molt important dels sous dels treballadors que en siguin objecte. Concretament, hi destinarà a aquest concepte entre 90 i 120 milions d’euros. Partint d’aquest criteri de justícia i d’aportar segons les possibilitats de cadascú, els treballadors que cobrin el salari mínim percebran el 100% del seu sou, i tots els que estiguin per sota del sou mitjà més del 80%. A més, Govern se seguirà fent càrrec de la part empresarial de la cotització a la CASS dels treballadors, es mantenen els crèdits tous i l’ajornament en el pagament d’impostos i taxes, entre altres accions. En definitiva, “un esforç sense precedents en un entorn d’extrema dificultat que el Govern pot assumir pel baix endeutament actual, per sota del 35% del PIB”, ha remarcat el president Liberal, Ferran Costa.

Els STCT venen acompanyats de mesures socials. Les unitats familiars afectades per una suspensió temporal de contracte podran demanar una reducció del 20% del lloguer o una carència de la hipoteca i préstecs personals. La llei també contempla prestacions directes per a les famílies que hagin de cuidar els seus fills i no puguin anar a treballar, el pagament de la baixa des del primer dia de les persones afectades per la Covid-19 i el 100% del sou en el cas dels treballadors sanitaris i sociosanitaris que estiguin de baixa.

Mònica Bonell
EDUARD COMELLAS

 

La valentia d’aquest segon paquet de mesures es plasma especialment en totes les ajudes que es destinen als autònoms, una “peça clau de l’economia andorrana”, ha defensat Costa, i a la vegada un col·lectiu especialment vulnerable i exposat als efectes negatius d’aquesta crisi. Concretament, podran sol·licitar una prestació equivalent al salari mínim i l’exoneració de la cotització de la CASS. A més, i gràcies a una esmena de la majoria, la prestació s’allargarà al mes posterior a la represa de l’activitat.

Els autònoms també podran acollir-se als crèdits tous, la rebaixa dels lloguers comercials i a la de les factures de serveis bàsics com la llum i el telèfon, igual que els empresaris. El text aprovat també reclama “esforços i cessions a una gran part de la societat, especialment, als propietaris d’immobles que veuran reduïdes les seves rendes i als bancs obligats a aplicar carències en els préstecs i hipoteques” ha explicat el president del Grup Parlamentari Liberal.

“Aquesta llei és necessària, justa i equitativa pel nostre teixit social i productiu amb vocació de pal·liar la situació”, ha resumit el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny Plandolit. Tant Naudi com Costa i Bonell s’han mostrat optimistes en les seves intervencions. “Segur que junts podem fer tornar a Andorra al lloc on mereix estar”, ha ressaltat Naudi.

Bonell ha recalcat que és una llei que “no entén d’ideologies polítiques”, és una llei “per a Andorra”. “Votem sí perquè els hi devem als ciutadans”, ha exposat, fent especialment referència al posicionament del grup socialdemòcrata, que s’ha abstingut de votar a favor de la llei. La presidenta suplent ha subratllat que la ciutadania ha demostrat “una responsabilitat i una maduresa exemplars”.

Bonell ha recalcat que és una llei que no entén d’ideologies polítiques, és una llei per a Andorra: Votem sí perquè els hi devem als ciutadans

De nou, i com va passar en la sessió per aprovar el primer paquet de mesures, el ple s’ha celebrat sota àmplies mesures de control per evitar el contagi de la Covid-19 i amb la presència únicament de 14 consellers i quatre membres de l’Executiu, entre ells el cap de Govern, Xavier Espot. Així mateix, s’ha fet sense la presència de periodistes i amb emissió en directe per RTVA.

Minut Covid-19
EDUARD COMELLAS
Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Enseñat: “Som dels pocs països del món que hem fet un confinament endreçat sense haver de declarar l’estat d’alarma”
Espot: “Els turistes voldran desplaçar-se a llocs on s’hagi fet una gestió adequada de la Covid-19”