Articles d'opinióNúria Rossell

Entitats i persones amb ganes d’ajudar

Tots som conscients de la indispensable tasca que fan les ONG i altres entitats socials d’Andorra per ajudar a aquelles persones que, sigui durant situacions puntuals, sigui per situacions més cronificades, necessiten d’un acompanyament emocional i d’un suport de professionals. Aquesta pandèmia encara ho ha evidenciat més: les necessitats socials han augmentat i també el volum de la tasca requerida.

Un bon exemple és la Creu Roja. Fa ja dècades que es dedica a ajudar a les persones més necessitades, cuida de la gent gran o amb problemes de mobilitat, organitza campanyes de donació de sang i forma a la població (també els escolars) en aspectes tan essencials com els primers auxilis, entre d’altres. Però a tota aquesta tasca s’hi ha sumat, des de fa un any i mig, molta altra que mai haurien imaginat que desenvoluparien. Per posar alguns exemples, participen en la logística d’una campanya de vacunació massiva, fan proves diàries TMA a la població per detectar un virus que ha causat una pandèmia mundial o realitzen tests d’antígens a tots els assistents a concerts d’estrelles internacionals.

Aquesta setmana membres del Grup Parlamentari Demòcrata (la Sandra Codina, la Berna Coma i jo mateixa), hem visitat la seu de l’entitat a Andorra la Vella, convidades pel seu president el Jordi Fernandez, i el seu vicepresident, el David Fraissinet. Veure in situ les seves instal·lacions i conèixer part del personal que fa possible les funcions de la Creu Roja ens ha permès prendre encara més consciència de com és de necessària per al país. Ella i d’altres com Càritas Andorrana, associacions, voluntaris en general. La llista és llarga.

Conèixer part del personal que fa possible les funcions de la Creu Roja ens ha permès prendre encara més consciència de com és de necessària per al país

Però clar, res tindria sentit o res podria tirar endavant si darrere no hi hagués un equip de persones disposades a, molt sovint de manera desinteressada, fer possible l’ajuda a la població més vulnerable i crear la logística perquè els projectes tirin endavant. Ens explicaven el president i vicepresident de la Creu Roja que, des de l’esclat de la pandèmia, el nombre de voluntaris no ha parat de créixer (arribant als 2.000 als moments més complicats). També ens comentaven que, quan ho han requerit, la població sempre ha respost. Paral·lelament, han estès una xarxa amb centres comercials del país que els proporcionen diàriament aliments i productes de primera necessitat que després distribueix la Creu Roja, a través d’un supermercat solidari a la mateixa seu.

L’ONG també ha incrementat el nombre de treballadors en plantilla. En bona part respon a la posada en funcionament del nou centre de dia, fa poques setmanes. Un espai que acull a persones grans i amb necessitats perquè siguin atesos durant el dia, per part de professionals sanitaris de diferents àmbits. Es tracta d’un model assistencial molt necessari que afavoreix tant als usuaris com a les famílies que se’n fan càrrec, però que no poden donar-los tota l’atenció que requereixen les 24 hores del dia.

Deia abans que res podria tirar endavant si darrere no hi hagués un equip humà. Ni tampoc podria tirar endavant sense la implicació dels socis, persones del país que contribueixen econòmicament amb la Creu Roja. És de destacar que, amb la pandèmia, s’han incrementat (són més de 3.500).

És, per tant, gràcies a la contribució de tots, a les ganes d’ajudar, que es fa possible la tasca encomiable de la Creu Roja i de la resta d’ONG i entitats del país.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Núria Rossell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 31 de juliol del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Núria Rossell

Articles relacionats

Sant Julià preserva la festa
Dones i esport