Andorra compra el 80% de l’energia que necessita a França i Espanya. És una dada que fa anys que preocupa, i més amb l’increment de la demanda energètica nacional per l’augment de la població i del turisme. Amb tot, els darrers mesos aquesta preocupació s’ha magnificat i estès entre la població. La crisi mundial de l’energia, sumat a l’actual context geopolític, porta a un escenari de present i de futur imprevisible, tant pel que fa a l’escalada de preus com fins i tot al seu subministrament. Està clar que no tenim la força com a Estat de modificar aquest escenari, però sí d’ampliar l’escut per no ser tan vulnerables a les seves conseqüències. Un escut que es tradueix en un objectiu clar: augmentar la producció nacional d’energia.
Si produïm més energia, no depenem tant dels països veïns, no hem d’estar tant alertes davant possibles talls de subministrament, tenim més capacitat de control de les tarifes i rebaixem la tensió econòmica de FEDA, fet que li permet augmentar la seva capacitat per, precisament, seguir invertint en projectes que elevin aquesta producció nacional d’energia. És, en definitiva, una roda que no podem deixar aturar i que, a més, es mou gràcies a fonts renovables, aspecte que contribueix al nostre compromís de país amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.
Aquesta setmana hem tingut un bon exemple de com no parar aquesta roda: la inauguració del parc solar de Grau Roig. Una instal·lació que compta amb més de 2.000 plaques solars, les quals produiran 1.400 MWh a l’any, l’electricitat equivalent al consum de 250 llars. En còmputs globals, representa un 1,3% de l’energia elèctrica consumida a Andorra i també suposa una reducció de 180 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera. A més, es tracta d’un parc solar de poc impacte ambiental, construït amb una tecnologia innovadora bifacial, que permet generar electricitat tant gràcies als rajos directes del sol com als reflectits a terra, aspecte important ja que permetrà aprofitar el reflex de la neu i fer-lo encara més eficient.
El parc solar de Grau Roig és un pas més cap a l’autosuficiència energètica. Se suma a la resta de projectes ja implementats els darrers anys com les xarxes de calor de Soldeu i d’Andorra la Vella, que s’ampliaran a més punts del territori (com és el cas del Pas de la Casa), i n’ha de precedir d’altres ambiciosos com nous parcs solars i el parc eòlic del Maià, que arribarà a cobrir el 10% de la demanda nacional. També se suma a iniciatives com les minicentrals hidroelèctriques d’Aixovall i d’Arcalís, el parc solar del Planell de la Tossa i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de particulars als seus habitatges. Aquests panells han contribuït a fer que l’energia fotovoltaica ja representi l’11% de la producció total del país.
El parc solar de Grau Roig és un pas més cap a l’autosuficiència energètica. Se suma a la resta de projectes ja implementats els darrers anys com les xarxes de calor de Soldeu i d’Andorra la Vella,
Perquè tots els projectes, grans i petits, sumen perquè no s’aturi la roda de l’estalvi i de la sobirania energètica.
També sumen els petits gestos. Pujar uns graus la temperatura de la nevera, posar la rentadora només quan està plena, agafar les escales en lloc de l’ascensor, tenen una petita incidència dins la despesa energètica nacional. Ara bé, sumats, i si realment venen d’un gest col·lectiu de la ciutadania d’Andorra i no només d’uns quants, multipliquen la seva força. El mateix passa amb els grans productors, les estacions d’esquí, les instal·lacions d’oci i turístiques i les administracions públiques.
No és, per tant, responsabilitat d’uns, sinó de tots, individualment i col·lectivament. Ens hi va el preu de la factura de la llum a final de mes, però també tenir prou capacitat per subministrar energia a tota la població, l’autosuficiència energètica i el nostre compromís per gaudir d’un país més verd i sostenible.
Article del conseller del Grup Parlamentari Demòcrata Joan Carles Ramos, publicat a El Periòdic d’Andorra el 22 d’octubre del 2022.