Articles d'opinióEduard Muñoz Pérez

Família moderna

Els temps estan canviant, és obvi, i amb ells també canviem nosaltres com a societat i els pilars que la sostenen. Entre ells, la família. Per tant, la normativa que regula un concepte tan essencial com aquest ha d’estar en concordança amb els moments actuals. En aquest sentit, i després de molta feina legislativa, el passat 21 de juliol el Ple del Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de la persona i de la família, actualitzant els dos conceptes als nostres dies.

El text aprovat, tot i ser un text complex en el qual consten més de 200 articles, representa un gran salt qualitatiu per a molts col·lectius socials, ja que modernitza i adequa, des del respecte per la tradició jurídica del país, el dret civil andorrà.

De manera molt resumida, alguns dels conceptes més destacats del Codi de Família són un major reconeixement i participació de les persones amb discapacitat en les decisions que els involucren; l’obligació d’escoltar el menor d’edat en decisions que l’afecten; l’agilització del procés de divorci, rebaixant les tensions en un procés fins ara massa llarg; l’equiparació de les unions estables de parella entre membres del mateix sexe a qualsevol tipologia de casament; novetats en matèria de filiació o la regulació del canvi de nom i de gènere.

Aquests són alguns dels aspectes que modernitzen el dret civil andorrà. Era una actualització necessària de tots aquells conceptes relacionats amb la persona i la família. De ben segur que serà una de les lleis que més es recordaran dels darrers anys.

El que queda clar amb l’aprovació unànime d’aquesta llei és que a Andorra mirem endavant, per exemple amb les famílies recompostes, i no busquem conflictes, ja superats per la gran majoria de la societat. Una família amb dos mares o dos pares no és una família? Una persona amb discapacitat no pot decidir sobre aspectes que l’afecten? Aquesta llei no cerca altra cosa que agilitzar els processos relacionats amb els drets de la persona, i donar més drets i garanties a totes les famílies que coexisteixen ara i aquí. Així que l’enhorabona, noves famílies.

 

Article del secretari del Comitè parroquial de Demòcrates a Andorra la Vella, Eduard Muñoz, publicat el 26 de juliol al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Eduard Muñoz Pérez

Articles relacionats

Planificar i coordinar la protecció civil
La reforma de la funció pública