Articles d'opinióEduard Muñoz Pérez

Festes segures

Hem entrat a la temporada d’incendis forestals, com si es tractés d’una tètrica i fatídica moda a l’estil de la roba tardor-hivern de grans magatzems que ja ens posen a l’estiu. Els experts parlen de la ‘Regla del 30‘ per donar explicacions a l’augment del perill d’incendis. Aquesta teoria defensa l’augment d’un conjunt de condicions meteorològiques que coexisteixen en un mateix moment: temperatures superiors a 30 graus, vents de més de 30 kilòmetres per hora i una humitat relativa per sota del 30%.

A ningú se li ha escapat l’onada de calor que hem patit, en què ens hem situat en baròmetres meteorològics similars. Però qui més l’ha patida han estat els nostres veïns del sud. Moltes han sigut les notícies que ens anaven arribant aquests dies respecte de la catàstrofe mediambiental que succeïa a les portes de casa nostra. Tot i que, a hores d’ara, la situació ja està controlada, han estat moments de molta angoixa, en què fins i tot dotacions del nostre cos de Bombers s’han desplaçat per donar suport en l’extinció dels focs catalans.

Tenim moltes maneres de celebrar el solstici, tanmateix, la millor és la que respecta la resta de ciutadans i també el nostre medi

Si a aquesta teoria i a les condicions meteorològiques que tenim cada vegada més sovint li sumem les properes celebracions de Sant Joan, el resultat pot ser molt perjudicial. De fet, la celebració de Sant Joan ja s’ha vist polaritzada els darrers anys, en el debat que envolta l’ús de petards. Els motius dels contraris al seu ús al·ludeixen diferents aspectes: la brutícia que es genera, el perill que suposen sobretot pels infants (ja que cada vegada n’hi ha de més potents i complexos), el soroll o l’estrès que s’ha demostrat que pateixen els animals de companyia, entre d’altres. Mentre que a favor només hi podem trobar un sol motiu: la festa.

No crec que la solució, a curt termini, passi per la prohibició de la pirotècnia, i més tenint en compte que és un aspecte imprescindible per a moltes persones, i en moltes regions, inclòs en els actes de celebració de la festivitat cultural del solstici d’estiu. Però cal recordar que, per gaudir de la nit més curta de l’any, no podem limitar-la únicament al llançament particular de petards, sinó que tradicionalment ens ve regida també per les tradicionals falles (aquí a Andorra en tenim molts exemples), les fogueres i la coca acompanyada de moscatell, en companyia de la família i dels amics.

Tenim moltes maneres de celebrar el solstici, tanmateix, la millor és la que respecta la resta de ciutadans i també el nostre medi.

 

Article del secretari del Comitè Parroquial d’Escaldes-Engordany, Eduard Muñoz, publicat a l’Altaveu el 23 de juny del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Eduard Muñoz Pérez

Articles relacionats

Colibrís transalpins
Transport públic gratuït