Articles d'opinióEduard Muñoz Pérez

Transport públic gratuït

1 comentari

El darrer Observatori d’Andorra, corresponent al primer semestre del 2022 i elaborat per Andorra Recerca i Innovació, segueix situant el trànsit com un dels principals problemes del país. Concretament, la població el situa en la quarta posició (únicament superat per l’habitatge, els salaris i les prestacions).

Per altra banda, la mobilitat de les nostres carreteres també ha estat focus de debat en el marc de l’informe Imaca que ahir va presentar l’Automòbil Club d’Andorra. El nombre d’accidents amb vehicles implicats l’any passat va fregar els 500, una xifra que retorna als nivells prepandèmics. Cal tenir en compte que durant aquesta el volum de trànsit al país va baixar significativament, tant pel que fa a vehicles nacionals com a turistes.

Finalment, la incertesa que domina el sector energètic mundial, agreujat pel conflicte a Ucraïna, continua enfilant el preu dels carburants fins a nivells de rècord, tant dins com fora del país. El resultat d’això és que omplir el dipòsit dels nostres vehicles costa avui gairebé el doble que fa uns anys.

Aquests tres motius, de pes, aporten encara més rellevància a la decisió del Govern de fer gratuït el transport públic per a tota la població d’Andorra. Una mesura pionera, ja que pocs països del món l’apliquen, i valenta, tenint en compte l’esforç econòmic que representa. Reduir la problemàtica de les cues de trànsit que es formen sobretot en hores punta, reduir també els sinistres i finalment estalviar en la despesa de benzina se sumen a altres beneficis evidents derivats d’optar pel transport públic en comptes del vehicle privat, com són la reducció de l’emissió de gasos contaminants i la millora de la sostenibilitat ambiental i acústica.

La població està responent a aquesta mesura amb un alt grau d’implicació, contribuint així a la pacificació del trànsit i al foment d’un país més lliure de fum. Així ho demostra el fet que ja s’han expedit més de 2.000 abonaments, que ja estaran operatius aquest divendres. Una dada que confiem que continuï augmentant els propers dies.

 

Article del secretari de la Secció Jove de Demòcrates, Eduard Muñoz, publicat al Diari d’Andorra el 28 de juny del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Eduard Muñoz Pérez

Articles relacionats

Festes segures
Més enllà de la taxa turística