Articles d'opinióPere Marsenyach

Figura clau en la protecció del medi natural d’Andorra

Més de cinc-cents anys separen els primers banders que va tenir Andorra dels actuals. Al segle XV els banders eren els caps de casa facultats pel Consell de Comú per garantir el compliment de les ordinacions relatives al territori de la parròquia: camps, boscos i pastures. També tenien competències en el control de possibles incendis forestals.

Cinc-cents anys són molts, però que aquesta figura s’hagi mantingut a Andorra, malgrat el pas dels segles i els nombrosos fets que han marcat l’evolució del país, demostra la seva rellevància. També demostra com són de vigents els motius que van portar a la seva creació: protegir el medi natural d’Andorra, la flora i la fauna, i vetllar pel compliment de tota la normativa vinculada a aquesta protecció. Finalment, també demostra fins a quin punt el patrimoni natural és un concepte intrínsec a Andorra i es reivindica com un dels nostres béns més preuats.

Evidentment, i com deia, cinc-cents anys són molts i durant aquest període la figura del bander ha evolucionat. Passant per dos moments clau, com són l’1 de juny del 1988, quan el Govern va crear el cos, via decret; i el 18 de desembre del 2008, quan el Consell General va aprovar la llei que regula les seves competències, drets i deures. Des de llavors, els seus atributs s’han anat multiplicant. Actualment, el cos de banders ha de vetllar per protegir el medi, però també té el rol de fer complir les diverses normatives vinculades amb la caça i la pesca. En paral·lel, desenvolupa una tasca de divulgació, pedagogia i sensibilització ciutadana sobre la importància de respectar el nostre entorn.

Els Banders desenvolupen una important tasca de divulgació, pedagogia i sensibilització ciutadana sobre la importància de respectar el nostre entorn

La figura del Bander està, per tant, molt vinculada a la natura i les muntanyes. El seu dia a dia el passen allà, motiu pel qual es tracta d’una feina molt vocacional. La seva passió pel medi natural s’eleva fins a la responsabilitat de preservar-lo des de tots els punts de vista. Una passió que es transmet en la seva tasca cada dia de l’any, i que es reivindica cada tardor durant la jornada en què celebren la seva festivitat, coincidint amb Sant Francesc d’Assís, patró del cos. En el cas d’aquest any, la festivitat va tenir lloc dimarts passat.

Durant els actes de celebració, el director del cos Ferran Teixidó va detallar aquesta tasca multifactorial que despleguen actualment. En el que portem d’any, han atès vora 2.800 trucades de la ciutadania, han fet 950 controls de caça i 150 verificacions per danys de senglar. Han obert 80 expedients sancionadors, la meitat dels quals relacionats amb la tinença de gossos potencialment perillosos, però també amb enceses de foc o accessos motoritzats en zones naturals on està prohibit. En paral·lel, han realitzat sessions educatives a més de 800 alumnes de tots els sistemes educatius.

Així, malgrat ser una feina vocacional, o potser precisament per això, cal que el cos estigui dotat dels mitjans humans suficients perquè puguin desplegar la seva feina amb plenes garanties. És per aquest motiu, que es va anunciar la incorporació de cinc nous agents els pròxims mesos, per elevar la plantilla fins a les 20 persones.

Aquest increment del cos garanteix que puguin dur a terme la seva missió i responsabilitats. És indispensable que els banders tinguin els recursos suficients, a la vegada que mantinguin aquest esperit vocacional, perquè puguin continuar sent els estàndards de la protecció del medi natural, com a mínim, 500 anys més.

 

Article del conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, Pere Marsenyach, publicat al BonDia el 23 de novembre del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Pere Marsenyach

Articles relacionats

Derivació inversa d’urgències
El balanç