La preservació del territori natural i de la seva biodiversitat, juntament amb el foment de l’esquí, l’esport nacional, són dos dels conceptes més intrínsecs del nostre país, vinculats a la nostra història i a la vegada cridats a ser pilars del present i futur. Aquests dos conceptes queden protegits a la Llei d’estacions de muntanya, que vam aprovar al Consell General la setmana passada, i que també respon a la necessitat d’actualitzar la llei vigent fins a la data, que regula les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable.
Precisament, un dels punts més importants d’aquest nou text legislatiu és que desapareix el concepte estació d’esquí. Perquè ha evolucionat, els serveis i activitats que ofereixen s’han diversificat i la seva obertura ja no es limita exclusivament a la temporada d’hivern, sinó durant tot l’any. Per tant, el concepte estació d’esquí se substitueix pel d’estació de muntanya, per englobar millor tot el que ofereixen.
Un altre punt destacat de la llei és l’ordenació de, precisament, tota aquesta diversificació que han viscut les estacions els darrers anys, amb l’objectiu prioritari de preservar els drets i també regular els deures de totes les parts: per una banda, els explotadors de l’estació i, per altra, els esquiadors, els muntanyencs o, senzillament, els qui gaudeixen de la natura. Així, la Llei d’estacions de muntanya estableix que, dins de les estacions, la gestió de les activitats anirà a càrrec dels explotadors però, en el cas de les seves zones de pas, els camins comunals o altres itineraris d’interès (entre ells els senders GR), els usuaris hi podran accedir i transitar de manera lliure i gratuïta. En d’altres paraules, no hauran de comprar cap forfet, ni el convencional d’esquí, ni tampoc el forfet natura, tot i circular per les estacions per accedir a una àrea no regulada. Aquesta ha estat una decisió consensuada entre tots els implicats del sector (amb els quals hem mantingut reunions durant el treball sobre la llei), i que demostra que mai hi ha hagut cap intenció de vetar la muntanya.
D’altra banda, el text legal fa un pas endavant en la dignificació de les professions vinculades a les estacions, i un pas també cap a la seva professionalització: el Govern haurà de desenvolupar per reglament els requisits del personal d’explotació de l’estació, amb competències en l’àmbit dels remuntadors, seguretat, salvament, condicionament de les pistes i circuits, o d’altres matèries anàlogues. De la mateixa manera, l’Executiu haurà de regular per llei la professió dels guies de muntanya, un col·lectiu en augment, amb un paper rellevant en la tasca de donar a conèixer el nostre país des del respecte pel territori i la natura.
El text legal fa un pas endavant en la dignificació de les professions vinculades a les estacions, i un pas també cap a la seva professionalització
Finalment, d’aquesta llei recentment aprovada, també m’agradaria destacar-ne, retornant a l’inici d’aquest article, el que suposa per a l’esquí i, molt especialment, per a la preservació de l’esquí escolar. Un concepte impensable als nostres països veïns i a bona part del món, que permet que els nostres infants i joves puguin gaudir d’aquest esport, dels seus valors esportius i dels vinculats a la natura.
L’esquí escolar és una realitat gràcies a l’esforç que fa el Govern, però també gràcies a la implicació de les direccions i professorat de tots els centres del país, així com dels acompanyants, que ajuden de manera desinteressada. Per tal de garantir-lo, la nova llei estableix que els explotadors de les estacions tindran l’obligació de facilitar la pràctica de l’esquí escolar a les seves instal·lacions, i que el Govern tindrà l’obligació de fomentar-lo. A la vegada, si el Govern i els explotadors no assoleixen un acord pel preu del forfet escolar de dia i pel de l’hora del monitor, es mantindrà el de la temporada anterior, únicament amb l’actualització de l’IPC.
En definitiva, la Llei d’estacions de muntanya vetllarà perquè els nostres joves puguin iniciar-se molt d’hora a l’esquí i, qui sap, segueixin practicant aquest esport fins a convertir-se en esportistes d’elit, com els que tant ens han fet vibrar aquest hivern en competicions internacionals. També vetllarà perquè siguem sent un referent internacional pel que fa a la qualitat de les nostres estacions, amb unes pistes excel·lentment condicionades i segures, una harmonització de la convivència entre els diferents usuaris, uns treballadors reconeguts i formats, i uns explotadors que desenvolupen la seva activitat des de la passió per l’esquí, en totes les seves disciplines, i del respecte per la natura.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 18 de juny del 2022.