GovernGrup Parlamentari DemòcrataNotícies

Govern i grups parlamentaris ultimen una llei d’ajudes per a empreseses i ciutadania

La situació excepcional en la que està immersa el país des del passat 13 de març per la crisi de la Covid-19, data en què es van prendre les primeres mesures restrictives, ha portat al Govern i als grups parlamentaris a consensuar accions per ajudar a empresaris i ciutadania.  Govern i grups, conscients de les dificultats per la que passa la globalitat del teixit econòmic i social, aplicarà accions per “no deixar ningú de banda“, tal com han garantit públicament tant el ministre portaveu Eric Jover com el president i la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat i Mònica Bonell.

Els darrers dies han tingut lloc diverses reunions entre totes les parts, algunes presencials en Junta de Presidents al Consell General i amb participació del cap de Govern, Xavier Espot, tot i que la gran majoria telemàtiques. Es tractarà d’una Llei Òmnibus que tocarà diversos textos legislatius perquè, de manera excepcional, s’apliquin mesures que redueixen l’impacte negatiu que està suposant l’aturada de l’activitat de país.

L’objectiu prioritari que cerca aquesta llei, la qual s’aprovarà els propers dies de manera urgent al ple del Consell General, és que els treballadors conservin el 100% del seu salari, perquè el poder adquisiiu global no baixi i es pugui seguir movent l’economia interna. En aquesta direcció, s’aplicaran mesures per tal que les empreses no perdin liquiditat i puguin seguir pagant les nòmines als seus treballadors. Estaran relacionades amb els preus dels lloguers comercials, amb les cotitzacions de la CASS, amb la reducció de les despeses bàsiques (llum, aigua, etc.), i la possibilitat de sol·licitar crèdits tous avalats pel Govern.

A aquestes mesures només s’hi podran acollir aquelles empreses que, en el transcurs d’aquests dies de restriccions i tancaments, no hagin acomiadat treballadors.

75 casos, dos dels quals greus

Covid-19

Les dades més actualitzades de casos de la Covid-19 al país, donades aquest divendrs al migdia pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, indiquen que s’han comptabilitzat 75 casos positius, dels quals 74 estan actius. Del total, 60 estan passant la malaltia a domicili i n’hi ha 24 que són professionals de la salut. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha una vintena de persones ingressades. Dues estan greus a l’UCI i n’hi ha vuit pendents de diagnòstic.

Al Centre Sociosanitari el Cedre, on s’ha originat un dels focus de la malaltia i on preocupa la situació especialment per l’edat avançada dels interns, hi ha dos casos confirmats i onze pacients presenten símptomes. Bona part de les persones del centre han estat traslladades a un hotel per evitar la propagació.

Finalment, una bona notícia. Tres-quatre pacients de l’hospital probablement seran donats d’alta les pròximes 48 hores, el que permetrà alliberar llits hospitalaris.

Segons els càlculs dels especialistes, ha indicat Benazet, el pic màxim de l’epidèmia tindrà lloc els pròxims set dies. Les mesures restrictives molt probablement s’hauran d’allargar.

Etiquetes: Govern, Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Suspesa l’activitat parlamentària i de partit durant 15 dies
Plena unitat al Consell General per fer front a la situació excepcional causada per la Covid-19