Consell GeneralNotícies

Allarguem els ERTO fins al 30 de juny i ampliem les ajudes als autònoms

1 comentari

La possibilitat d’acollir-se a la suspensió temporal dels contractes de treball o a la reducció de la jornada laboral (figures popularment conegudes com a ERTO), s’allargarà en el temps fins al 30 de juny vinent. La llei en vigor expirava aquest 31 de desembre i tant el Govern com els grups parlamentaris que li donen suport (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), consideraven indispensable prorrogar aquestes figures almenys mig any més, tenint en compte la situació actual de la pandèmia i el futur incert al voltant d’aquesta. Així, el Consell General ha aprovat aquest dijous un nou Projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per fer front a la situació d’emergència sanitària. Aquest text també contempla que els treballadors per compte propi es puguin acollir als ERTO, així com que puguin sol·licitar una reducció o suspensió de la cotització a la CASS.

Davant l’aplicació de les noves mesures per controlar l’expansió del virus, anunciades el passat 30 de novembre per l’Executiu i que, per exemple, han comportat el tancament del sector de l’oci nocturn, s’habilita sis mesos més l’opció d’acollir-se als ERTO. Concretament, “per a aquelles empreses i autònoms que hagin vist suspesa la seva activitat amb caràcter obligatori o que estiguin afectades per impediments que impactin la seva activitat de manera substancial”, ha informat la consellera general Demòcrata Ester Molné a la seva intervenció en nom de la majoria. Així, som davant un projecte de llei que mostra “la voluntat del Govern i dels grups de la coalició d’estar al costat d’empresaris i autònoms, d’ajudar-los a superar una terrible crisi econòmica i protegir els llocs de treball“.

La voluntat del Govern i dels grups de la coalició d’estar al costat d’empresaris i autònoms, d’ajudar-los a superar una terrible crisi econòmica i protegir els llocs de treball

En aquest sentit, des que aquesta figura es va posar en funcionament a Andorra (l’abril del 2020), s’ha pogut donar cobertura a 5.687 persones assalariades. Mantenir-la fins al 30 de juny ajudarà el Govern a tenir capacitat de reacció en el seu treball de gestió de la pandèmia.

Precisament en el marc d’aquesta gestió, el Consell General ha aprovat també avui una pròrroga de dos mesos més perquè l’Executiu pugui seguir establint mesures per frenar la propagació de la Covid-19. És necessari que el Govern continuï decretant accions com l’ús de la mascareta o la limitació de les persones en espais tancats. “Són mesures necessàries, que funcionen, que redueixen l’acceleració dels casos actius i, el més important, salven vides“, ha manifestat el president del Grup Demòcrata Carles Enseñat, en nom dels tres grups de la majoria. El Demòcrata ha defensat la gestió que el Govern està fent de la pandèmia i ha tornat a fer una crida a la vacunació per frenar la propagació del virus i evitar la saturació de les UCI. Tal com ha detallat, de les 17 persones que actualment hi ha a l’UCI, 13 no estan vacunades.

Millora de la gestió dels comuns

Un altre punt de l’ordre del dia destacat de la sessió ha estat la Proposició de llei de finances comunals, entrada pels set comuns. El text “introdueix actualitzacions, precisa conceptes que reforcen la seguretat jurídica dels comuns”, així com “en milloren el seu funcionament“. Un punt important del text i que era una petició de les corporacions, ha destacat Martisella, és que els fons propis de les societats participades dels comuns (com els camps de neu), no computaran en el càlcul del seu endeutament. Un aspecte rellevant especialment després de dues temporades complicades per l’esclat de la pandèmia.

Els fons propis de les societats participades dels comuns  no computaran en el càlcul del seu endeutament

En un altre ordre de coses, el Consell General ha aprovat de manera unànime la Proposta d’acord per a la creació d’una Comissió especial de seguiment de la CASS i per a la sostenibilitat de les pensions. Aquesta proposta d’acord, ha refermat Enseñat, “habilita la creació d’una comissió especial amb una àmplia participació de les institucions i dels agents socials i econòmics del país, per trobar solucions efectives, entre tots, als problemes actuals de la CASS“. El president Demòcrata ha fet una crida a “no dilatar més” la reforma del sistema de pensions.

També a l’ordre del dia figurava el Projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. El president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha argumentat que “hem d’anar incorporant de forma periòdica les recomanacions d’organismes internacionals com el GRECO”. També ha afegit que “el nostre compromís amb la lluita contra el blanqueig del capital i la prevenció del terrorisme està fora de qualsevol discussió”.

Finalment, també s’ha aprovat l’informe del Tribunal de Comptes de l’exercici 2019, que constata la “significativa tendència a la reducció del nombre d’observacions i recomanacions que fa el Tribunal”, ha celebrat el conseller Demòcrata David Montané; així com la Revocació de l’autorització administrativa de la Universitat Oberta de la Salle. En aquest punt la consellera Demòcrata Sandra Codina ha defensat el vot favorable de la majoria perquè “els motius econòmics són els únics que motiven la decisió, perquè cap estudiant s’ha vist perjudicat pel tancament, ja que els que encara tenien un curs acadèmic pendent han pogut ser reubicats a d’altres centres, mantenint el contingut curricular”.

 

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

La majoria està disposada a treballar en un nou document per assolir el Pacte d’Estat de Salut
Demòcrates d’Escaldes alerta que la majoria pretenia aprovar sense informar un projecte amb dubtes legals