GovernGrup Parlamentari DemòcrataNotícies

Habitatge, sostenibilitat i acord d’associació, els pilars de la intervenció d’Espot al Debat sobre l’Orientació Política

1 comentari

Aquest dimecres a la tarda s’ha celebrat al Consell General la primera jornada del Debat Sobre l’Orientació Política del Govern, amb la intervenció del cap de Govern Xavier Espot. En un discurs de vora dues hores de durada, Espot ha explicat la feina desplegada aquest primer any de legislatura, així com ha concretat el full de ruta establert per al que queda d’aquesta. L’habitatge i les mesures per augmentar el parc immobiliari actual, especialment pel que fa al lloguer assequible; el creixement sostenible del país en termes poblacionals, turístics i mediambientals, i l’oportunitat que representa per a Andorra l’acord d’associació amb la Unió Europea han estat els principals eixos sobre els quals el cap de Govern ha centrat la seva intervenció.

Pel que fa a l’habitatge, Espot ha confirmat que les properes setmanes s’entrarà a tràmit el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Una llei amb l’objectiu de disposar de 1.500 pisos addicionals a preu assequible en un període de tres anys –incloent els 450 del parc públic d’habitatge que s’estan construint–, que ataca problemes com l’increment de la població, la pressió turística, la inversió estrangera especulativa i els costos elevats per fer habitatge nou de lloguer.

Vinculat amb l’habitatge, el cap de Govern ha anunciat que es modificarà el reglament que regula les condicions d’accés als pisos del parc públic d’habitatge a preu assequible per ampliar-ne l’abast i donar-hi cabuda als joves que viuen a casa dels seus progenitors. Aquests no poden acreditar actualment que destinen més d’un 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer.

Es modificarà el reglament d’accés als pisos del parc públic d’habitatge a preu assequible per ampliar-ne l’abast i donar-hi cabuda als joves que viuen a casa dels seus progenitors

Més enllà d’aquests tres pilars, Espot també s’ha referit a d’altres qüestions de gran importància i sobre les quals el Govern i els grups que li donen suport estan treballant. Com l’aposta per un turisme de qualitat més enllà de la quantitat; la sostenibilitat energètica i l’aposta per les energies renovables (amb el parc eòlic del pic del Maià com a projecte estrella) per augmentar la producció nacional; el foment de la mobilitat (interna i externa) i del transport segregat; el treball per eximir de responsabilitat pena la dona que decideixi interrompre voluntàriament l’embaràs; la reflexió sobre quin ha de ser el paper de la tecnologia a les aules;  la necessitat d’anar cap a un model més centrat en la persona pel que fa a la salut mental; l’equiparació de les baixes de paternitat i maternitat; la digitalització de l’Administració perquè estigui disponible per a la ciutadania els 365 dies de l’any les 24 hores del dia; o el suport específic a l’esport femení i al teixit productiu de les arts i la cultura.

Dins d’aquests temes, Espot ha avançat que les desviacions de Sant Julià de Lòria i de La Massana-Ordino estaran enllestides aquesta legislatura, també la construcció de l’Heliport Nacional; ha defensat la necessitat d’explorar la viabilitat d’obrir noves rutes comercials a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell; i ha anunciat l’augment del nombre de places a les residències per a gent gran .

Per poder dur a terme l’acció política del Govern, Espot ha ofert mà estesa a la resta de forces parlamentàries: “Vull reiterar la voluntat de diàleg i acord que vaig anunciar al debat d’investidura i que s’ha anat materialitzant cada vegada que hem tingut l’oportunitat de debatre a la Cambra sobre els grans temes de país”.

El cap de Govern ha conclòs la seva intervenció esperonant els polítics a “ser valents” i, si és necessari per una qüestió de sentit d’Estat, “desviar-nos una mica de les línies programàtiques o les conviccions ideològiques que ens defineixen o que defineixen el partit polític al qual pertanyem, pesi el que pesi, per donar resposta a l’interès general de les nostres ciutadanes i ciutadans“.

 

Trobareu el discurs íntegre del cap de Govern aquí.

Vídeo amb la intervenció completa aquí.

Etiquetes: Govern, Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Proposició de llei per revaloritzar les pensions dels no residents d’acord amb l’IPC europeu
El Grup Demòcrata anuncia la modificació de la LOGTU i de la Llei del registre civil, i l’impuls al Registre de la Propietat