Articles d'opinióSandra Codina

Impuls a la formació professional

El Consell General va aprovar dijous una proposta d’acord de joventut històrica, treballada de manera conjunta entre totes les forces polítiques del país. En total, 72 encomanes, que s’han convertit en una clara declaració d’intencions en benefici de la nostra joventut.

De fet, ja el mateix dia que aprovàvem la proposta d’acord, vam poder donar resposta a una d’aquestes encomanes. Concretament, la número 38, que insta a millorar la formació professional del nostre país. Així es farà, a través dels canvis introduïts a la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà (Losea), que es va aprovar per assentiment de tots els grups. Les modificacions s’encaminen a fomentar, ampliar i millorar la nostra formació professional.

Malauradament, fa temps que se’ns ha inculcat la idea que el futur laboral només és exitós si es va a la universitat. Que els més preparats són els que tenen més carreres universitàries. Aquesta idea preconcebuda se suma a la que planteja que la formació professional és per a aquells que, quan arriben als 16 anys, no saben què fer amb la seva vida, o que està pensada per a aquells que no tenen un expedient acadèmic suficient per estudiar a la universitat.

Evidentment, totes elles, idees que no són certes. Perquè igual de preparats estan els joves universitaris que els que cursen una formació professional. A més, a partir del curs vinent, que ja seran efectius els canvis a la Losea, encara ho estaran més. Per exemple, gràcies a la consolidació de l’ensenyament per competències a la formació professional o la incorporació a aquest sistema d’un nou nivell educatiu, la Formació Professional Inicial, de dos anys de durada, i destinada als alumnes que superin la segona ensenyança (tot i que en casos concrets s’acceptarà també a joves que hagin finalitzat el tercer curs).

Igual de preparats estan els joves universitaris que els que cursen una formació professional. A més, a partir del curs vinent, que ja seran efectius els canvis a la Losea, encara ho estaran més

A la vegada, l’actual Batxillerat Professional passa dels tres anys actuals a dos anys. Un canvi per equiparar-nos a la resta de sistemes europeus i que, a més, permet oferir més oportunitats formatives i laborals als joves, perquè els obrim el seu ventall d’alternatives, dins i fora del país.

Aquest salt endavant de la formació professional és, evidentment, una bona notícia per als joves d’Andorra. Però és important ressaltar que també ho és per a les empreses del país, part de les quals tenen importants mancances de d’obra qualificada i acadèmicament ben preparada. Donar un revulsiu a la formació professional posarà fil a l’agulla a aquestes mancances, per exemple, de perruqueres i perruquers, lampistes, comerciants o monitors esportius.

A més, fer sòlida la formació professional també és una manera d’evitar l’habitual marxa dels nostres joves a estudiar a fora, i la fuga de talent nacional. Si els oferim opcions atractives, molts optaran per quedar-se a estudiar a Andorra, i més si tenen possibilitats molt vàlides de trobar feina just quan finalitzen aquests estudis.

Quan la formació professional va arrancar a Andorra, el 2004, ho va fer amb poc més de 200 alumnes. Actualment ja superem el mig miler. Senyal que les coses s’han fet i que, cada vegada més, aconseguim fugir d’aquelles idees preconcebudes que posen la formació professional molt per sota del nivell dels estudis universitaris. Amb els canvis aprovats dijous, donem el darrer impuls per situar-la al nivell que es mereix.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 17 de juliol del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Codina

Articles relacionats

Taxa verda global
Estudia que així trobaràs feina