Articles d'opinióCarles Jordana

Taxa verda global

2 comentaris

Quin impacte pot tenir el que el nostre petit país de 75.000 habitants faci en matèria de medi ambient i canvi climàtic? Andorra no farà canviar les xifres d’emissions globals de CO2 per molt que faci unes polítiques o unes altres. Els andorrans no podrem fer baixar la temperatura de les nostres valls perquè nevi quan vulguem. Si la resta de la comunitat internacional no fa res, la temperatura continuarà augmentant i l’impacte social i econòmic per a nosaltres serà el mateix.

Però això no ha de ser, ni és, una excusa. No és excusa dir que, per ser petits, no hem de participar de la solució a un problema molt greu i mundial. Andorra no pot fomentar un model egoista, no és el tarannà que ens defineix ni seria just davant de països amb economies menys avançades que fan grans esforços per reduir les seves emissions de CO2.

Tampoc seria ètic davant de països poderosíssims, industrialment i econòmicament parlant. Per realment aturar el canvi climàtic, la solució passa per un treball coordinat globalment i polítiques positives concretes, siguin nacionals de països grans, o de petits.

La taxa verda, aprovada dijous passat al Consell General, n’és un bon exemple i respon al compliment d’un triple compromís d’Andorra. Per una banda, el compromís moral amb la defensa del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic. Per altra, el compromís amb la comunitat internacional, signe de la nostra seriositat i solvència en la defensa de matèries que ens afecten a tots com l’educació, la integració, la consecució de llibertats i, evidentment, el medi ambient. Finalment, respon al compromís que ens vam marcar amb l’aprovació de la Declaració d’estat d’emergència climàtica.

Queda demostrat que, tot i ser un petit país, contribuïm amb accions importants a un problema global i que, a més, també aporten beneficis a la nostra societat: la recaptació per la taxa permetrà rebaixar les tarifes del transport públic. Aquesta tardor ja estarà disponible un nou abonament de 30 euros mensuals per moure’s per tot el país.

La taxa verda és sinònim de defensa ferma del medi ambient que és, en definitiva, la defensa del medi on nosaltres mateixos vivim. Sense aquest, no hi pot haver futur.

Article del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat al Diari d’Andorra el 13 de juliol del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Jordana

Articles relacionats

Seminari de Demòcrates: retrobament, balanç i eixos d’acció
Impuls a la formació professional