02/10/2018 El Grup Parlamentari Demòcrata destaca el pas endavant que suposarà la incorporació de 35 nous habitatges socials durant els pròxims dos anys. Aquesta és la dada que ha facilitat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la sessió de control que s’ha desenvolupat aquest dimarts al Consell General. Aquestes noves vivendes, que se sumaran a les 17 existents actualment destinades a persones en risc d’exclusió social, demostren el compromís per trobar solucions efectives a la problemàtica de l’habitatge de lloguer.
Des del punt de vista de la majoria parlamentària, la política nacional sobre habitatge s’ha d’abordar des d’una perspectiva àmplia que inclogui la creació d’habitatge social, però també altres mesures que es recolliran al Projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges. Per a Demòcrates, l’habitatge social és una variable més que se suma al conjunt de mesures entrades a tràmit parlamentari les quals, en el seu conjunt, aposten per incentivar que hi hagi una major oferta que contribueixi a regular el preu de l’habitatge, bo i defugint del model intervencionista que defensa des del PS.
En aquest sentit, defensem que la política d’habitatges socials que ha portat a terme el Govern i l’esforç per analitzar la problemàtica i buscar mesures concretes que, aplicades en el seu conjunt, contribuiran a millorar la situació, treball que hem trobat a faltar entre les crítiques de l’oposició, sense cap anàlisi ni propostes concretes en aquest àmbit.
Entenem, igual que el Govern i el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que en matèria d’habitatge, com en polítiques socials, els esforços per millorar han de ser continuats però també realistes i assumint el marge de maniobra que una administració pública té sobre un sector que es regula pel mercat.
Des del grup parlamentari Demòcrata lamentem, una vegada més, que l’oposició defugi sense miraments del debat real que hi ha darrera la demanda de despenalització de l’avortament a Andorra: una reforma constitucional i un canvi de model institucional.
D’acord amb el conjunt de recursos socials, sanitaris i educatius orientats a l’atenció de les dones en matèria de salut sexual i reproductiva que el ministre Xavier Espot ha exposat al Consell General, ‘es demostra, sense cap mena de dubte que l’avortament a Andorra no és una qüestió tabú’ i que, tal com ha afirmat el ministre, ‘també demostra que, a diferència del que s’ha manifestat darrerament en alguns fòrums, el nostre país no és bàrbar o masclista, ni els seus responsables polítics són opressors i torturadors’.
En relació la qüestió de l’avortament, a la qual ha donat resposta el Govern, considerem que no existeix una situació de desemparament legal dels professionals mèdics en el cas que derivin una pacient que vol interrompre el seu embaràs als països veïns: ‘un consell adequat en el marc de la voluntat de la pacient no incorreria en cap delicte’, ha assegurat Espot.
En relació a la informació facilitada per la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, sobre els avenços que han experimentat les negociacions en matèria de Lliure Establiment, Lliure Prestació de Serveis, Lliure circulació de treballadors i Lliure circulació de capitals ens referma en el bon camí amb que s’estan duent a terme.
Les dues rondes de negociacions previstes pel que queda d’any –a finals d’aquest mes d’octubre i la darrera setmana de novembre- serviran per seguir el treball de negociació, anàlisi del cabal comunitari i de continuar el treball amb el sector econòmic per tal d’arribar a un bon acord: ‘és la nostra obligació i el compromís de cara a la Unió Europea i als altres dos estats, Mònaco i San Marino’, ha afirmat la titular d’Exteriors.