Consell GeneralNotícies

La coalició prorroga les mesures per millorar el poder adquisitiu de la població i garantir l’accés a l’habitatge

1 comentari

El Consell General ha aprovat aquest dijous, amb els vots favorables dels grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) el Projecte de llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu. El text dona continuïtat als que s’han anat aprovant al Consell des del 2019, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge digne per a tota la població d’Andorra, i també per incrementar el poder adquisitiu d’aquelles persones que perceben uns salaris i pensions més baixes. A la vegada, la llei “dona el tret de sortida a la desintervenció al mercat del lloguer residencial. Això si, de manera progressiva i ponderada”, ha garantit el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat.

Així, el text prorroga la congelació dels preus dels contractes de lloguer per al 2022, amb les excepcions que ja contemplava la llei en vigor aquest 2021: si el propietari el vol cedir al Govern per dedicar-lo a ús social, si el vol recuperar per a ús propi o per a familiars de fins a segon grau, si la renda mensual supera els 1.500 euros i (aquesta darrera excepció és una novetat de la llei votada avui), si s’han d’executar obres a l’immoble que n’afecten la seguretat i n’impedeixen la seva ocupació.

A la vegada, però, pels contractes que expiraven el 2019 (primer any d’aplicació de la congelació), s’obre la possibilitat que propietari i llogater arribin a un acord per tancar un nou contracte de cinc anys de durada, així com un increment de la renda mensual que no podrà superar mai el 10% de l’actual.

És a dir, ha ressaltat Enseñat, “per als llogaters, parlem d’un 10% màxim d’increment a canvi d’estabilitat i tranquil·litat durant un lustre. A la vegada, aportem una mica d’oxigen per als propietaris, després de l’esforç de contenció que han hagut d’aplicar a les rendes durant prop de vuit anys”.

Enseñat: Per als llogaters, parlem d’un 10% màxim d’increment a canvi d’estabilitat i tranquil·litat durant un lustre. A la vegada, aportem una mica d’oxigen per als propietaris

En aquest sentit, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha incidit en les accions que s’han dut a terme des de la majoria “per posar les bases i els fonaments per resoldre de manera definitiva la problemàtica d’accés a l’habitatge”. Entre aquestes mesures, Costa ha enumerat les encaminades “a posar més pisos de lloguer en el mercat, la reducció al 0% de la cessió del sol urbà consolidat en el cas de destinar la construcció a habitatges d’arrendament, la col·laboració entre administracions per construir habitatges de protecció pública i les facilitats per a la rehabilitació d’immobles que es dediquin al lloguer”.

Un altre punt destacat de la llei és la nova definició que es dona al preu assequible de la renda de lloguer. Aquest es calcularà prenent com a referència les dades relatives al futur fitxer de contractes d’arrendament. En qualsevol cas, haurà de ser com a mínim un 25% inferior al preu del mercat.

Finalment, i pel que fa a les accions per a la millora del poder adquisitiu, es contempla un augment del salari mínim del 3,2%, per situar-lo en els 1.157 euros. El president del Grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha definit aquesta mesura com “un acte de responsabilitat”, perquè “amb aquest increment es fa un pas més per assolir el compliment d’un dels compromisos adquirits per la coalició”, el qual s’alinea amb les directrius de la Carta Social Europea: assolir el 60% del salari mitjà.

El mateix percentatge, del 3,2%, s’aplicarà per a les pensions de la seguretat social que estiguin per sota del salari mínim.

 

Nova pròrroga per facultar el Govern a actuar contra la Covid-19

També durant la sessió d’aquest dijous, s’ha aprovat una nova pròrroga per facultar el Govern a seguir establint mesures per frenar la propagació de la Covid-19. “El full de ruta del Govern en matèria de lluita i prevenció contra la Covid ha demostrat la seva eficàcia”, ha manifestat el conseller de Ciutadans Compromesos Raul Ferré, motiu pel qual la coalició hi ha donat suport total.

També s’ha aprovat la ratificació del Conveni per eliminar la doble imposició entre Andorra i Hongria. Tal com ha defensat la consellera Demòcrata, Berna Coma, “cal seguir negociant acords bilaterals amb tots els països, a fi de crear una xarxa tan àmplia com sigui possible”. Acció que també s’ha de fer “per ajudar les nostres empreses i donar-los més opcions per al seu creixement i expansió”. En aquest sentit, Coma ha encoratjat el Gonvern a continuar negociant i tancant CDI amb països com Bèlgica, Itàlia, Alemanya o els Països Baixos.

Finalment, també ha prosperat la presa en consideració de la Proposició de llei de protocol i cerimonial, un text que té com a principal objectiu “preservar el respecte pels usos i costums, pels càrrecs, per les institucions i per les persones que han contribuït a millorar Andorra”, ha defensat la presidenta suplent del Grup Demòcrata, Mònica Bonell. Tenint en compte que el país s’ha obert la darrera dècada a la celebració de grans esdeveniments internacionals, com la Cimera Iberoamericana o competicions esportives de prestigi, “aquesta llei és més necessària que mai” per ordenar les normes que es regeixen en els actes oficials i grans esdeveniments.

Bonell també ha volgut destacar del text la nova distinció que crearà: la Creu dels Set braços, que reconeixerà “les persones, institucions o entitats que hagin destacat de manera extraordinària per la seva dedicació i constància, contribuint al benefici del Principat”.

 

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

La coalició convida al país a forces polítiques catalanes i espanyoles per consolidar les bones relacions de veïnatge
Bonell presideix la reunió de la Comissió de Migració de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa