Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

La força del multilateralisme i el paper dels joves en política, a debat

En el marc de Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per la Pau, que es commemora el 24 d’abril, la delegació andorrana del Consell General a l’OSCE-PA (la branca parlamentària de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa) va organitzar dimecres a la tarda al Consell General la taula rodona ‘Els joves i el multilateralisme‘. L’objectiu de l’acte, tal com va explicar la cap de la delegació andorrana a l’OSCE i consellera general Demòcrata Meritxell López -que en va ser la moderadora-, va ser difondre el paper que juga Andorra a l’OSCE i la tasca que hi fa, juntament amb generar un debat sobre com el multilateralisme i la cooperació entre estats és una eina eficaç per donar solucions a reptes globals, o a accions o problemàtiques que abasten diversos països.

L’acte, que comptava amb el suport de la Xarxa de joves parlamentaris de l’OSCE-PA, va comptar amb la participació de joves dels partits polítics amb representació parlamentària, joves consellers dels comuns, joves diplomàtics del Ministeri d’Exteriors i integrants del Fòrum de la Joventut d’Andorra. Entre ells, el president de la Secció Jove de Demòcrates, Adrià Palmitjavila, i el secretari, Ton Cerqueda, així com el secretari d’Estat Marc Saura.

Pel que fa als temes escollits per debatre, van versar al tomb dels principals reptes o problemes globals actuals, com l’emergència climàtica, la innovació tecnològical’escalada de conflictes armats que es viu al món. També es va tenir un interessat debat al tomb de com millorar la connexió entre els joves i la política, per fer-la més atractiva, per captar el seu interès i fomentant la bidireccionalitat.

En la seva intervenció inicial, López va exposar que iniciatives com aquestes són “necessàries per apropar la funció de les relacions internacionals d’Andorra a la ciutadania, i a ajudar a transmetre com, a través de la cooperació entre estats, vehiculada a través de la participació en organismes internacionals, la nostra sobirania es veu reforçada“. Va afegir que seria interessant donar continuïtat a aquest acte amb d’altres similars, per seguir millorant la connexió entre joves i política, i fent-ho extensiu a més joves de la societat.

A través de la cooperació entre estats, vehiculada a través de la participació en organismes internacionals, la nostra sobirania es veu reforçada

Les conclusions sorgides al debat seran elevades a la Xarxa de Joves Parlamentaris de l’OSCE-PA, un exercici que també faran els altres països membres. D’aquí en sortirà un document amb la validació de resolucions conjuntes elaborades pels joves de tots els països, vehiculades a través de les respectives delegacions, el qual se sotmetrà a aprovació a la pròxima assemblea plenària de l’OSCE-PA, que se celebrarà a Bucarest al juliol.

 

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Aprovada la Llei de la llengua pròpia i oficial, que preserva i eleva la protecció del català a Andorra
Demòcrates d’Escaldes lamenta que la majoria compri patrimoni sense un projecte darrere