Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

La majoria avala un Pressupost àmpliament social que segueix impulsant la recuperació econòmica

1 comentari

El Projecte de llei del Pressupost per a l’exercici 2022 ha superat el primer tràmit parlamentari, ja que no han prosperat les esmenes a la totalitat presentades per l’oposició. Els grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), han refermat el seu suport a uns comptes que consoliden la recuperació econòmica postpandèmia, continuen acompanyant la ciutadania (el ministeri d’Afers Socials i el de Salut són els que més incrementen els seus recursos per a l’any vinent) i preparen el país per al futur impulsant la digitalització de l’economia i invertint en projectes estratègics.

El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha assegurat que “aquest pressupost no fa volar coloms ni confia en una vareta màgica que posi rumb a la recuperació. Parteix de dades reals per definir les previsions pressupostàries”. Ha donat com a exemples la millora del PIB (per sobre de les previsions), el creixement del nombre d’assalariats, l’augment del nombre d’empreses i la progressiva recuperació dels visitants. Alguns d’aquests indicadors ja superen les xifres del 2019, “fet que demostra que seguim tenint capacitat de generació de riquesa i que la Covid no ha suposat punt final sinó un parèntesi llarg”, ha argumentat Enseñat.

Enseñat: Aquest pressupost no fa volar coloms ni confia en una vareta màgica que posi rumb a la recuperació. Parteix de dades reals per definir les previsions pressupostàries

Tot i que la recuperació econòmica és un fet, també ho és que “la pandèmia segueix entre nosaltres” ha puntualitzat el president demòcrata. Per aquest motiu, ha detallat que el Pressupost augmenta en 4 milions d’euros les transferències al SAAS per fer front al vessant assistencial derivat de la crisi; en 2 milions d’euros a la CASS per afrontar els increments en les diferents prestacions; i en 2,7 milions més la partida per ajuts a les famílies per atendre les demandes socials i l’accés a l’habitatge.

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha recalcat que “aquest és un pressupost ambiciós que assegura la recuperació econòmica i el benestar de la ciutadania”. Preveu una inversió de 37 milions d’euros que incidirà en la transformació digital de l’economia, la millora dels accessos viaris des de França, l’ampliació de centres educatius com el de Ciutat de Valls i la construcció de l’edifici multifuncional. A més, fomenta la millora de la mobilitat interna destinant més recursos al transport públic i a les connexions internacionals amb partides per a la concessió de l’Heliport Nacional i les rutes regulars des de l’Aeroport d’Andorra-La Seu.

El Pressupost per al pròxim exercici “està elaborat des de la responsabilitat, ja que preveu retornar els comptes a un dèficit assumible per a l’Estat” ha emfasitzat Costa. De fet, el projecte de llei contempla 26 milions d’euros de dèficit, orientant els comptes cap a la sostenibilitat financera a la qual obliga la llei de la Regla d’Or.

El sentit de responsabilitat en el dèficit s’estén també amb la gestió de l’endeutament, previst en els 1.304 milions d’euros per a finals de 2022. “L’estratègia de diversificació duta a terme permetrà anar eixugant el deute els anys vinents i complir amb la Regla d’Or el 2025”, ha manifestat Enseñat. Aquesta estratègia es basa en la reducció de la dependència amb les entitats financeres, la reconducció del deute fora de les nostres fronteres, l’allargament del termini de retorn de les emissions i la rebaixa de la ràtio interessos/endeutament.

Un cop finalitzat el debat d’avui, el Projecte de llei del Pressupost per a l’exercici 2022 serà treballat en la Comissió de Finances i Pressupost, amb la previsió d’aprovar-lo durant el mes de gener.

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Bonell presideix la reunió de la Comissió de Migració de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa
Garantim la transparència, l’accés a la informació i la publicitat activa de les administracions