Articles d'opinióCarol Puig

L’Hotel Pol torna al poble

L’Hotel Pol de Sant Julià de Lòria va obrir les seves portes el 1931. Durant els primers anys, va ser testimoni d’importants moments de la nostra història, com l’inici del turisme o l’acollida de refugiats de la Guerra Civil Espanyola i de la Segona Guerra Mundial.

A partir de la segona meitat del segle passat, l’hotel va viure la seva etapa daurada, la qual va coincidir amb l’obertura d’un jardí amb pista de ball, juntament amb els seus salons que acollien grans reunions i actes socials de la parròquia.

L’any 1968, 37 anys després de la seva inauguració, es va enderrocar l’edifici i se’n va construir un de nou. Més modern, fet que va convertir-lo en un referent on entitats, empreses i també famílies celebraven els seus esdeveniments. També era l’escenari escollit per a reunions polítiques dels lauredians.

A principis d’aquest segle, concretament la temporada 2003-2004, l’Hotel Pol va tancar les seves portes.

La llarga i notòria història de l’Hotel Pol explica la importància que aquest edifici té per la parròquia de Sant Julià de Lòria, i per les persones que hi vivim.

Més enllà de la seva història, vivències i records que tots tenim, l’Hotel Pol és també un edifici ubicat en un punt neuràlgic de la parròquia, un emplaçament idoni perquè sigui destinat a ús públic, sempre que sigui en benefici de les lauredianes i lauredians. Per exemple, per emplaçar-hi una residència per a estudiants, que permeti seguir redimensionant Sant Julià com a vila universitària de referència.

Més enllà de la seva història, vivències i records que tots tenim, l’Hotel Pol és també un edifici ubicat en un punt neuràlgic de la parròquia, un emplaçament idoni perquè sigui destinat a ús públic

En aquest sentit, m’emociona explicar que els darrers propietaris de l’hotel, la Maria Rosa Pol i l’Amadeu Piqueras, persones entranyables, en el seu moment ja van fer una sèrie de reunions perquè l’hotel pogués esdevenir una residència d’estudiants o, fins i tot, un centre sociosanitari.

Ara aquesta nova vida a l’Hotel Pol serà possible gràcies a l’acord al qual han arribat el Comú de Sant Julià i el Govern, perquè el primer es quedi amb el 100% de l’immoble. Concretament, el Govern cedeix el 60% de la seva propietat al Comú per un cost de poc més de 3 milions d’euros, que pagarà en diferents terminis fins al 2028. La validació d’aquest acord la vam donar ahir en sessió del Consell General, a través de l’aprovació, de manera unànime, de la declaració d’alienabilitat de l’antic hotel.

A la vegada, amb aquest acord també es tanca un cicle, fent justícia a la important inversió que el Govern i el Comú van fer en el seu moment a la zona de la Portalada, després de l’esllavissada del 10 d’agost del 2019. Una inversió que es va xifrar en prop de 10,8 milions d’euros, que els propietaris van compensar amb l’Hotel Pol i amb diferents terrenys en propietat que tenien a la parròquia.

Aquesta inversió va permetre evitar mals majors als de l’esllavissada, protegir la zona i, en extensió, tots els ciutadans del nostre país i turistes que ens visiten.

És cert que ha estat un procés llarg, però m’enorgulleix com a laurediana haver pogut aprovar al Consell General la mesura que permetrà que, en poc temps, tornem a tenir activitat al nostre estimat Hotel Pol. M’agradaria agrair a tots els implicats que han possibilitat aquest acord, el qual posa en valor un edifici tan significatiu per a nosaltres que aporta  beneficis a tota la parròquia i la seva població.

Perquè la seva recuperació és també la manera de recuperar aquells records que els lauredians i lauredianes tenim de l’Hotel Pol. Alhora, amb la seva remodelació, es podrà embellir el nucli central de la parròquia, tornar a veure i sentir la vida que va tenir durant dècades.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Carol Puig, publicat al BonDia el 16 de novembre del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carol Puig

Articles relacionats

Joves i llistes electorals
Derivació inversa d’urgències