Articles d'opinióJordi Ribes

Lluna creixent per cap d’any, blat abundant

La política és com la pagesia, s’ha de cuidar durant tot l’any per recol·lectar els fruits només un cop. El símil que faré uneix el món més rústic amb el més burocràtic. I la veritat és que, després d’haver-m’ho preparat, puc dir que les similituds són més sorprenents del que m’havia imaginat.

Conec un ministre que fa com les gallines i a les cinc del matí s’aixeca per anar a treballar, els passadissos de Govern es desperten amb les petjades d’un home que a poc a poc va llaurant el seu camí. Més tard arriben la resta i ell orgullós, pot aixecar el cap de la feina ja feta. Segurament alguns el criticaran igual que fan uns pagesos amb els altres quan miren un camp i retreuen que hi ha males herbes o que està mal llaurat. Però el cert és que cada terreny té la seva particularitat, desnivell i grandària, i no es pot ser perfecte en tot, però cada pagès està orgullós de la seva feina si la fa amb amor.

Conec un ministre que fa com les gallines i a les cinc del matí s’aixeca per anar a treballar, els passadissos de Govern es desperten amb les petjades d’un home que a poc a poc va llaurant el seu camí

Andorra és com una extensió de camp que es divideix en set jornals. Els pagesos poden o bé fer el mateix cultiu per a cada parcel·la o cultivar espècies i plantes diferents. Alguns aposten per un cultiu tradicional, d’altres per cultius experimentals, n’hi ha que prefereixen posar arbres que conservaran durant molts anys, i d’altres que hi plantaran alfals que podran collir dues vegades l’any. Deixeu-me jugar amb la ironia, i us explicaré un mètode de cultiu, amb el qual espero que trobeu un símil fàcilment. La tècnica del guaret consisteix en la rotació dels cultius. De tant en tant és important que les terres respirin per generar un millor cultiu el cicle vegetatiu següent i, és en aquest sentit, que el guaret pren tota la importància.

Que un camp deixi de ser productiu durant un temps no fa mal, al contrari, permet que després surti amb més força. Imagineu-vos ara que deixem respirar un dels nostres jornals que anomenarem camp d’Escaldes, potser la propera sembrada tindrem millor resultat, qui ho sap? Acabem l’any amb humor, i recordeu la dita Lluna creixent per cap d’any, blat abundant.

Jordi Ribes, secretari de Comunicació de Demòcrates

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Ribes

Articles relacionats

‘Millennials’ i política
L’oposició ha de ser constructiva i responsable