Adrià PalmitjavilaArticles d'opinió

Meritxell és jove

Dijous passat, 8 de setembre, vam celebrar Meritxell, el dia de la nostra patrona. Ho vam poder fer amb tota normalitat, després de dos anys de restriccions per la pandèmia que l’havien privat d’una afluència nombrosa.

Aquesta festivitat es remunta al 1873, any en què el Consell General de les Valls d’Andorra va declarar oficialment i per unanimitat Nostra Senyora de Meritxell patrona d’Andorra. A banda de tots els actes institucionals i religiosos que se celebren, també es commemora la signatura del primer pariatge entre el bisbe d’Urgell Pere d’Urtx i el comte de Foix Roger Bernat III, el 8 de setembre de 1278. A més, aquest 2022, la celebració encara ha estat més especial, ja que s’han rememorat els 50 anys de l’incendi de l’antic Santuari.

Meritxell és, per tant, un dia amb molt simbolisme, molta història, un caràcter religiós, tradicional, i que fa molts i molts anys que se celebra. Fet que no suposa, tot al contrari, que no connecti amb les noves generacions del país.

Per als joves també és una celebració important i significativa. I queda reflectit en la nostra implicació i participació, en els diferents actes que tenen lloc en el marc d’aquesta festivitat, i que tenen el punt més àlgid amb la missa del dia 8 a les nou del matí enfocada a la joventut. Però també amb els actes centrals del migdia, amb la processó d’espelmes i la missa del dia 7 a la nit –que precedeix els actes de la festa major del poble de Meritxell–, o amb tots els qui decideixen pujar fins al Santuari a peu, des de diferents punts del país.

Queda clar que, en una de les festivitats més valuoses d’Andorra, no es tracta d’un tema d’edat a l’hora de celebrar-la, sinó de sentiment. Els joves ens hi sentim plenament identificats i és responsabilitat nostra seguir-la preservant en el futur. Perquè no deixa de ser història del nostre país.

Per últim, també com a canillenc, el Dia de Meritxell té una importància especial per a mi. Em sento orgullós que aquesta festivitat de caràcter nacional dugui a terme els seus actes centrals a la parròquia de Canillo.

 

Article del membre de la Secció Jove, Adrià Palmitjavila, publicat al Diari d’Andorra el 13 de setembre del 2022.

Etiquetes: Adrià Palmitjavila, Articles d'opinió

Articles relacionats

Gràcies, Nahuel Carabaña
Tornar a casa