Articles d'opinióJosep Àngel Mortés

Reserva de la Biosfera

El 28 d’octubre passat la Unesco, en la 32a sessió del Consell Internacional de coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB), va declarar la vall d’Ordino Reserva de la Biosfera. La candidatura que reconeix la gestió sostenible del nostre territori es va presentar el mes de setembre del 2019, després d’un treball intens que es va iniciar fa dos anys.

La clau de l’èxit d’aquest projecte ha estat, sense cap mena de dubte, la participació ciutadana i la implicació de tots els membres del comú del mandat passat. El dossier de candidatura es va elaborar a partir de reunions de poble, enquestes ciutadanes i la celebració de tallers participatius en què es va convocar tota la població.

Aquest reconeixement és el de tots els ciutadans i dels actors del territori que, des de fa molts anys, participen en el desenvolupament sostenible de la nostra parròquia conservant les tradicions i el nostre patrimoni cultural i natural. A tots ells els vull agrair la seva implicació en l’elaboració dels objectius del pla de gestió.

També vull agrair el treball i l’esforç que han fet tots els tècnics implicats en el projecte, així com el suport rebut per part del Govern, especialment del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i del d’Afers Exteriors.

L’objectiu principal d’una Reserva de la Biosfera és certificar que la gestió del territori fa compatible la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament econòmic i humà, també pretén potenciar la investigació, l’educació i l’intercanvi d’informació entre les diferents reserves que formen la xarxa mundial de Reserves de la Biosfera de la Unesco.

L’adquisició d’aquest distintiu internacional farà que la marca Ordino es posicioni i consolidi com un destí turístic de qualitat certificada i, per tant, ajudarà a promocionar i internacionalitzar el saber fer de la parròquia per afrontar els reptes de futur i garantir una herència territorial de qualitat per a les nostres futures generacions.

Article del cònsol menor d’Ordino, Josep Ángel Mortés, publicat al Diari d’Andorra el 10 de novembre del 2020. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Josep Àngel Mortés

Articles relacionats

Responsables de les nostres paraules
Recuperem la il·lusió