Articles d'opinióNúria Rossell

Responsabilitat individual i col·lectiva

El passat dijous 28 d’octubre vaig acompanyar el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el seu secretari d’Estat, Marc Rossell, a la visita de les instal·lacions de la gossera i la gatera nacionals. Des de fa poc més d’un any, aquests serveis estan gestionats per les entitats GosSOS (en el cas de la gossera) i Laika (en el cas de la gatera).

Durant la visita, vam poder conversar amb els treballadors i representants de les entitats referides, copsar els seus neguits i també veure in situ l’estat de les instal·lacions. És indubtable que la tasca que fan aquestes dues entitats diàriament és indispensable; tasca que està motivada per la seva ferma voluntat de garantir el benestar integral dels animals sense llar.

L’equip humà que hi ha darrere de GosSOS i Laika no només assegura el servei diari de la gossera i la gatera, sinó que endemés aporta afecte i amor als gossos i gats que han estat abandonats i, en algunes ocasions, maltractats.

Aquest equip humà, a més, compta amb col·laboradors d’excepció: els voluntaris. Persones que, de manera altruista i desinteressada, es desplacen diàriament a la gossera i a la gatera per passejar els animals que hi viuen, per passar una estona amb ells i per prestar la seva ajuda en tot el que sigui necessari. Els voluntaris contribueixen a assolir els nobles objectius de les entitats que gestionen aquestes instal·lacions.

Perquè els treballadors i voluntaris puguin seguir fent la seva feina en unes condicions òptimes i per poder millorar la qualitat de vida dels animals sense llar que hi resideixen, el cap de Govern va anunciar durant la visita una partida econòmica concreta al pressupost de l’any vinent, amb l’objectiu d’impulsar importants actuacions de millora a la gossera i a la gatera.

El cap de Govern va anunciar una partida econòmica al pressupost de l’any vinent per impulsar importants actuacions de millora a la gossera i a la gatera

D’altra banda i també durant aquesta visita, vam poder constatar l’elevat nombre d’abandonaments d’animals de companyia al nostre país. Uns abandonaments que, a més, s’han incrementat després de la pandèmia.

La decisió d’ampliar la família amb un animal de companyia ha d’estar acompanyada del compromís ferm d’assegurar el seu benestar durant tota la seva vida. La tinença d’un animal de companyia és un acte de responsabilitat individual i col·lectiva. Un animal és un ésser viu, amb sensibilitat, que requereix tot el nostre afecte, atenció i cura.

És feina i responsabilitat de tots tenir cura dels animals i oferir-los el millor entorn on viure. Com deia Mahatma Gandhi: «La grandesa d’una nació i el seu progrés moral es poden jutjar per com tracta els seus animals».

Finalment, voldria agrair expressament la gran tasca i dedicació realitzades per les associacions animalistes, els voluntaris i tots els seus treballadors.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Núria Rossell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 6 de novembre del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Núria Rossell

Articles relacionats

Protecció de les nostres dades personals
Enfortim les relacions bilaterals