Articles d'opinióEster Molné

Revulsius per a la Massana

La parròquia de la Massana té molt a oferir, per a la seva població i també per als qui la visiten. Muntanyes, natura, esport, història, cultura, tradicions, restauració i una àmplia oferta d’activitats d’oci, per citar només alguns elements que la defineixen. Tots ells s’han potenciat i han crescut moltíssim els darrers anys, i ho han fet acompanyats del que és el principal motor econòmic de la Massana: l’esquí i l’estació de Pal-Arinsal.

L’estació és indissociable de la parròquia i la parròquia de l’estació. Es necessiten: per fer créixer la parròquia l’esquí és essencial, i perquè l’esquí creixi també és essencial la implicació de la parròquia, també de l’administració comunal.

El pes de l’estació de Pal-Arinsal per a la Massana es fa palès també en períodes durs i la Covid-19, evidentment, n’ha estat un. Les restriccions de mobilitat, la davallada molt dràstica del nombre d’esquiadors, i fins i tot el tancament obligat de l’estació en períodes clau per a la facturació de tot l’any ha causat estralls a l’economia de la parròquia. Costarà sortir-ne, però aquestes sinergies entre públic i privat que han fet créixer la Massana tots aquests anys han de permetre reflotar per tornar on estàvem abans dels primers casos de Covid. O fins i tot millor.

Calen bones notícies, nous projectes que il·lusionin i permetin passar pàgina a mesos molt complicats. Una d’elles és el futur parc solar del Planell de la Tossa, ja en construcció amb la voluntat d’estar operatiu abans de comenci la temporada d’hivern. Serà el parc solar més gran d’Andorra. Es tracta d’una fita històrica per a la Massana. Econòmicament, perquè Pal-Arinsal es garanteix una nova font d’ingressos per als trenta anys vinents (i que ve a ser el 12% de la facturació efectiva de l’any), a partir de la cessió d’una superfície de 22.000 metres quadrats a Nord Andorrà. I és també una fita mediambiental, perquè converteix la Massana en un referent en energies renovables i sostenibilitat: el parc produirà l’energia anual equivalent al que gasten 1.000 llars o, el que és més beneficiós en clau de l’estació, una producció aproximada del 37% del seu consum elèctric en una temporada normal.

Calen bones notícies, nous projectes que il·lusionin i permetin passar pàgina a mesos molt complicats. Una d’elles és el futur parc solar del Planell de la Tossa

Aquest projecte forma part del pla d’accionsLa Massana Sostenible i se suma a d’altres de similars ja operatius com els panells solars de la Caubella (a l’arribada del Telecabina), els de la coberta del poliesportiu de l’Aldosa o els de l’edifici de la Serradora.

L’estació necessita aquests revulsius per reactivar la seva capacitat d’ingressos, fet que acaba repercutint directament en la millora de les seves instal·lacions i serveis. És, per tant, una bona notícia, a la qual els darrers dies se li ha sumat una altra, molt diferent pel que fa a la temàtica, però que també contribuirà a ser un revulsiu per a la zona de Pal. Em refereixo al nou Bosc dels menairons ubicat al camí de les pedres blanques, un itinerari familiar de natura sobretot pensat per fer gaudir als infants.

A més, és també un projecte fruit de sinergies massanenques. Gràcies a la feina feta per part del Cos de voluntaris per la natura és un recorregut totalment accessible. També ha comptat amb la implicació de treballadors del Comú, així com de fusters i artesans de la parròquia, que s’han encarregat de crear les peces artístiques que es van descobrint durant el camí.

He posat dos exemples d’incentius per a la Massana que il·lusionen, però n’hi ha d’altres. Demostren que la parròquia està molt viva i que ha emprès el camí de la reactivació. Tots els nous projectes que s’estan duent a terme seran tractats a la reunió de poble d’aquest dilluns, a les 20:30 hores. És important que hi assistiu, presencialment o de manera virtual, que doneu la vostra opinió. També es parlarà del projecte del telefèric del pic del Carroi, un altre revulsiu que, en aquest cas, només es tirarà endavant si així ho volen els massanencs a través d’una consulta popular.

El projecte del telefèric del pic del Carroi només es tirarà endavant si així ho volen els massanencs a través d’una consulta popular

La participació i implicació ciutadana és indispensable per construir la millor parròquia, pionera, moderna i sostenible. I perquè mantingui aquest atractiu que tant enamora.

 

Article de la consellera general Demòcrata Ester Molné publicat a El Periòdic d’Andorra el 3 de juliol del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Ester Molné

Articles relacionats

Normalitat completa
Plurilingüisme a l’andorrana