Articles d'opinióSandra Codina

Sant Jordi i el viatge de la lectura

Soc filla de llibreters, motiu pel qual he passat moltes hores de la meva vida envoltada de llibres i de persones apassionades per la lectura. Tal com sempre deia el meu pare -i tenia tota la raó-, un llibre et permet viatjar fins a llocs als quals possiblement no aniràs, entrar a espais imaginaris i mons de fantasia. També et permet viure aventures i ser el protagonista d’històries que mai podràs viure, desconnectar de la realitat i alliberar-te, durant unes hores, del dia a dia.

Sant Jordi és un excel·lent moment, possiblement el millor, per reivindicar el poder i la màgia de la lectura. Ho és per als lectors i també per als qui viuen del sector. Durant tot el dia llibres i llibreters surten al carrer, amb les roses com a companyia. Tots tenim ganes de comprar-ne, sigui per fer un regal a persones que ens estimem, o sigui per a nosaltres. Hi trobem llibres de tota tipologia i per a totes les edats: best-sellers, d’escriptors novells que tot just comencen, de ficció, d’història, biografies, temàtics de cuina o de viatges, fins i tot d’autoajuda. En definitiva, sempre hi ha un llibre per a cadascú de nosaltres.

En el cas d’Andorra, Sant Jordi també és un bon moment per comprovar l’estat de salut dels nostres escriptors i editorials, i també per reivindicar el paper i tasca que desenvolupen -que no sempre és fàcil- per generar cultura autòctona. Només aquesta setmana, he tingut la sort d’assistir a tres presentacions de projectes, elaborats amb molta il·lusió i que demostren que tenim un sector molt viu. Em refereixo a les presentacions dels llibres Les Màximes, avui i sempre’, de Marinada Edicions;La Senyoreta’, coescrit per Fefi Porras i Núria Gras; i La vida teatral a Andorra. De 1900 a 1970’, de Fabiola Sofía Masegosa. Són els darrers llibres que he tingut a les meves mans, i que se sumen a moltes d’altres propostes interessants i de país que tenim aquest 23 d’abril.

De fet, i tornant als beneficis de la lectura, endinsar-se en un relat escrit per algú d’Andorra o que narra episodis de la nostra història o novel·len fets del passat, és una excel·lent manera de conèixer millor les nostres arrels i entendre com hem arribat fins aquí.

És per aquest motiu que, des de les institucions, cal seguir donant suport i estant al costat de totes aquestes persones que conformen el sector editorial d’Andorra. Afavorint la celebració de presentacions de projectes, organitzant actes per fomentar la lectura i donar a conèixer els escriptors, celebrant premis i distincions o duent a terme activitats perquè la ciutadania pugui compartir amb tots ells moments i experiències.

També per buscar el seu reconeixement professional, així com proporcionar un marc legal sòlid per a tot el sector cultural, des del Consell General estem treballant en l’Estatut de l’artista, text que veurà la llum aquest any.

Amb tot, m’agradaria que aquest amor pels llibres no es quedés només en el 23 d’abril i es pogués allargar tot l’any, especialment en uns temps actuals en què la pantalla del mòbil i de les tauletes ens roba tantes hores de lectura. Pel que fa a aquelles persones que encara no han descobert tot el que aporta un bon llibre -també els infants-, confio que Sant Jordi sigui un punt d’inflexió i s’enganxin al gust per la lectura. Els puc garantir que no se’n penediran i que ja és un sentiment que tindran per sempre.

M’agradaria que aquest amor pels llibres no es quedés només en el 23 d’abril i es pogués allargar tot l’any, especialment en uns temps actuals en què la pantalla del mòbil i de les tauletes ens roba tantes hores de lectura

Només pel gust de tancar les darreres pàgines d’un llibre que t’ha apassionat, per poder mantenir converses tranquil·les amb familiars i amics sobre les sensacions i emocions que ens ha deixat la història llegida, ja haurà valgut la pena.

Aprofito aquest article per desitjar-vos a totes i a tots un feliç Sant Jordi, que sigui un dia de festa i de retrobaments. I que gaudiu d’una bona lectura!

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 23 d’abril del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Codina

Articles relacionats

Invertir en el futur de la parròquia
Són positives tantes facilitats?