Segons l’anàlisi de l’abstenció a Andorra del 2019, el 57% de les persones que no van votar les darreres eleccions va ser o perquè no volien o perquè estan desencantades amb la política. És feina dels representants polítics treballar perquè aquest percentatge es redueixi. La manera de fer-ho és demostrant i reforçant el sentit de la nostra feina: vetllant per l’interès general i perquè arribi al màxim de ciutadanes i ciutadans.
No tinc cap dubte que tots els consellers generals de la legislatura tenim aquest propòsit, però el que va passar dijous passat no ajuda gens a fer que confiïn en nosaltres. Les modificacions introduïdes a la Llei del règim electoral i del referèndum, per garantir el dret a vot de les persones amb discapacitat i fomentar la participació ciutadana (per exemple, donant més facilitats al vot per correu), anaven en el sentit més ampli de l’interès general. L’actitud de no voler votar a favor de la llei, després de mesos de treball, va en contra de la coherència que la població ens demana. Si personalment vaig sentir frustració, tristesa i decepció en veure el resultat de la votació, no vull pensar què va sentir la gent que ens mirava des de casa i totes les associacions que representen col·lectius amb discapacitat, les quals havien dipositat moltes esperances en la llei.
El sentit de vot de terceravia, mai manifestat en reunions o durant el treball en comissió cada cop que s’arribava a acords entre ells i la majoria, va impedir que unes millores a drets socials universals prosperessin. El tacticisme polític, legítim entre els grups parlamentaris, no tenia cabuda en una llei com aquesta.
Calia actuar. En menys de 24 hores, i per donar de nou valor a la coherència que se’ns reclama i a la vetlla per l’interès general, els grups de la coalició i el socialdemòcrata vam entrar de nou una modificació a la llei per garantir els drets de les persones amb discapacitat a la jornada electoral. Pel que fa al vot per correu, ampliem les millores: tothom que es trobi a l’estranger el dia de les eleccions podrà demanar-lo. A més, incorporem el vot per delegació.
El nostre compromís ferm és que la llei s’aprovi abans de l’estiu.
Article de la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mónica Bonell, publicat al Diari d’Andorra el 4 de maig del 2021.