13/09/2018 La represa del curs polític al Consell General s’ha caracteritzat pel suport unànime dels grups de la cambra als Projectes de llei votats durant la sessió d’aquest dijous. L’aprovació, per assentiment, del Projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic consolida el camí cap a un model energètic sostenible que té com a principals objectius reduir la dependència energètica de l’exterior i fomentar la generació d’energia de fonts renovables, contribuint així a la lluita contra el canvi climàtic amb la qual Andorra es va comprometre primer l’any 2011, a través del Conveni marc de les Nacions Unides, i posteriorment, amb la ratificació de l’Acord de París, l’any 2016.
El Grup Parlamentari de Demòcrata considera que aquesta és l’eina imprescindible per assolir un país sostenible i sobirà energèticament que assentarà les bases d’un model racional i responsable. Així ho ha destacat el conseller general, Toni Missé, recordant objectius concrets que recull el nou marc legal: reduir les emissions en un 37% anual amb horitzó a l’any 2030 i ser capaços de cobrir el 33% de la demanda interior d’energia l’any 2030, assegurant que el 75% de la generació d’energia provindrà de fons d’origen renovable.
Durant la sessió del Consell General que s’ha celebrat aquest dijous també s’ha donat llum verda a la Llei reguladora del Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits i del Sistema Andorrà de Garantia d’Inversions (FAGADI). Tant el conseller general Marc Ballestà, en nom del Grup Parlamentari Demòcrata, com el conseller de Finances, Jordi Cinca, han coincidit en destacar el fet que es tracta d’una nova mostra de l’aposta clara que ha fet Andorra en pro de l’homologació internacional com a element clau per a la competitivitat del sector financer.
El Consell també ha ratificat un nou conveni per evitar la doble imposició entre Andorra i Xipre. És el vuitè destinat a evitar la doble imposició i prevenir l’evasió fiscal en matèria d’impostos sobre la renda que, des del punt de vista de la majoria Demòcrata, és tant important per atraure la inversió estrangera de qualitat com per afavorir l’expansió de les empreses andorranes a l’exterior, ambdós, aspectes que reblen la política d’obertura econòmica i de diversificació que s’ha desenvolupat durant les dues darreres legislatures, de la mà de Demòcrates.
El Consell ha donat també llum verda als informes de fiscalització del Tribunal de Comptes a organismes públics i institucions de l’exercici 2016. Sobre aquest tema, el conseller general Marc Ballestà, ha destacat la importància que han tingut els canvis legislatius a l’hora d’incrementar el nombre d’organismes a auditar així com l’increment de les funcions del Tribunal. Tanmateix, ha reiterat la necessitat de donar resposta a les recomanacions i observacions i ha remarcat, com a tendència positiva, la reducció que aquestes observacions i recomanacions experimenten any rere any.