Articles d'opinióBerna Coma

Andorra-París-l’Arieja per reforçar la cooperació parlamentària

La pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la importància de les relacions diplomàtiques, tant governamentals com parlamentàries, sobretot per a un petit país com el nostre, i són una eina clau de la política exterior. Des del Consell General s’han fet molts esforços per reactivar la cooperació amb els països veïns, per exemple, a través dels grups d’amistat.

La setmana passada, els consellers generals de la Comissió Legislativa de Política Exterior vam desplaçar-nos a París convidats pel grup d’amistat de l’Assemblea Nacional, més concretament per la seva presidenta, Bénédicte Taurine, diputada de l’Arieja a l’Assemblea. Aquesta invitació també ens va permetre trobar-nos amb membres del grup d’amistat del Senat. És interessant destacar que feia catorze anys (des del 2008) que els consellers generals andorrans integrants del grup d’amistat no es desplaçaven a la capital francesa.

Durant la nostra estada a París vam tenir l’honor de visitar les dues cambres parlamentàries: l’Assemblea Nacional i el Senat. Tanmateix, vam poder presenciar una sessió de preguntes de control al Govern a l’Assemblea Nacional i també vam trobar-nos amb el primer ministre, Jean Castex.
Les reunions de treball amb els integrants del grup d’amistat van ser molt productives i positives. De fet, han estat la continuació dels treballs que es van iniciar l’octubre passat, quan els dos grups d’amistat van venir a Andorra. Han servit per consolidar les demandes o possibles col·laboracions entre els dos països.

Els punts més importants treballats van ser els accessos des de França cap a Andorra (la carretera RN-20), així com la línia ferroviària que arriba fins a la Tour de Carol. En aquest darrer punt, vam manifestar la importància de mantenir i modernitzar la línia per al desenclavament del nostre país pel costat francès. Altres temes tractats van ser el turisme i el reequilibri de les relacions Andorra-França a tots els nivells, donant especial rellevància a l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea. En referència a aquest darrer punt, vam parlar de la importància de l’actual presidència francesa a la UE per poder donar un fort impuls a les negociacions, tot i respectant les nostres especificitats.

La nostra estada a França va concloure amb una visita a l’Arieja, més precisament a Mirepoix, Foix, la vall d’Auzat i Vicdessos. Un escenari totalment diferent del de la gran capital, però més proper a nosaltres, tant pel que fa als paisatges com a les activitats que s’hi realitzen, motiu pel qual també va ser molt enriquidor. La cooperació transfronterera és essencial per mantenir els lligams amb el territori veí i buscar sinergies que convinguin als dos territoris. Actualment, el Govern manté un diàleg molt actiu amb la regió d’Occitània, i col·labora en l’àmbit del sector primari, la cultura, la gestió de l’aigua, l’ensenyament superior, la salut, l’economia circular i el turisme, entre altres. Durant l’estada a l’Arieja vam poder establir eixos de cooperació pel que fa a l’ensenyament professional i als oficis, i vam convenir que seria molt interessant que alumnes d’Andorra poguessin continuar formant-se en oficis al país veí.

La cooperació transfronterera és essencial per mantenir els lligams amb el territori veí i buscar sinergies que convinguin als dos territoris

Estem molt agraïts per la visita i pel tracte rebut. M’agradaria fer una menció especial a Thierry Deilhes, responsable de Protocol de delegacions a l’Assemblea Nacional, per la seva professionalitat i per acompanyar-nos durant tota la visita; i a la Bénédicte Taurine, per la seva sensibilitat cap al nostre país i implicació en fer prosperar la col·laboració entre els dos països, així com la seva càlida acollida. Ella ha contribuït que aquestes visites hagin estat molt satisfactòries i hagin permès estrènyer lligams més forts amb França en tots els àmbits.

Ara l’important és mantenir aquests lligams i fer-los prosperar cada vegada més.

 

Article de la consellera general Demòcrata, Berna Coma, publicat al Bon Dia el 4 de març del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Ens tornem a moure
Quan l’èxit d’un esportista és el de tot un país