Consell GeneralNotíciesSense categoria

Aprovada la llei que topalla les comissions de les targetes per afavorir la competitivitat dels comerciants

2 comentaris

El Consell General ha aprovat aquest dijous per unanimitat el Projecte de llei de les taxes d’intercanvi aplicades a les operacions de pagament amb targeta. El text estableix uns topalls màxims per a les comissions de les operacions de pagament que s’efectuïn al país (del 0,2% per a les targetes de dèbit, i del 0,3% per a les de crèdit), replicant així els reglaments que s’apliquen a tot l’Espai Econòmic Europeu. Les comissions entre els operadors i les entitats bancàries, en l’actualitat, s’estaven aproximant a l’1%, fet que es repercutia a posteriori en els comerciants. Establir uns topalls màxims sensiblement inferiors donarà més marge comercial i oferirà més competitivitat a un sector molt afectat per la pandèmia.

El conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, David Montané, ha explicat en la seva intervenció en nom de la coalició que quan la llei entri en vigor, l’1 de novembre (gràcies al treball i consens de tots els grups parlamentaris), permetrà “un estalvi d’entre cinc i sis milions d’euros als nostres comerciants“. Oferir més marge comercial als comerços beneficiarà, de retruc, als consumidors, ha afegit.

La llei és fruit de negociacions per part del ministeri de Finances, encapçalat per Eric Jover, tant amb el sector bancari del país com amb els operadors internacionals, després que s’arribés a la conclusió que no existeixen elements per aplicar taxes d’intercanvi superiors a Andorra que als països veïns.

Un altre punt destacat de l’ordre del dia ha estat l’aprovació, també per assentiment, de la modificació de la Llei de Fundacions, entrada per la coalició. Aquesta datava del 2008 i necessitava d’una actualització per facilitar la gestió i dia a dia del món fundacional, “perquè pugui seguir sent capdavanter, proper i eficient“, ha manifestat la consellera Demòcrata Sandra Codina a la seva intervenció. 

D’entre els punts destacats d’actualització de la llei hi ha l’ampliació de les activitats econòmiques que podran desenvolupar les fundacions, sempre que el seu objecte estigui relacionat amb els fins fundacionals. També s’incorpora la possibilitat que certs membres del patronat puguin ser de nacionalitat estrangera. “Sempre que la participació en el patronat sigui majoritàriament andorrana, una aportació de valor dexperts i de persones amb ganes d’implicar-se permetrà enriquir l’òrgan rector de la fundació”, ha valorat Codina.

 

Prevenció de catàstrofes i recuperació del sometent

La sessió del Consell General d’aquest dijous ha comptat amb set punts més a l’ordre del dia. Entre aquests, la presa en consideració de la Proposició de llei qualificada de protecció civil, entrada pels grups de la majoria,  per “reforçar les polítiques públiques relatives a la seguretat i protecció de les persones, els béns i el medi ambient“, tal com ha destacat la consellera general Demòcrata, Ester Molné. En aquest sentit, el text “aportarà procediments d’ordenació, planificació, coordinació i direcció dels serveis públics per prevenir desastres, minimitzar les conseqüències dels que no s’han pogut evitar i poder tornar el més ràpidament a la normalitat“, ha afegit Molné. De la llei també en ressalta la recuperació de la figura històrica del sometent, “però adaptada als nostres temps”. 

Molné Protecció Civil

El primer punt aprovat ha estat la Proposició de llei de taxes de l’AQUA, el qual ha comptat amb el suport unànime de tota la cambra. El president del Grup Parlamentari Liberal Ferran Costa, en nom dels grups de la majoria, ha destacat que “el nostre país ha sabut crear un ecosistema propici perquè universitats privades optin per establir-hi les seves seus”. En aquest sentit, ha refermat que “és de sentit comú que també contribueixin al finançament de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra, que avalua la qualitat dels estudis que ofereixen”.

Un altre punt de l’ordre del dia ha estat la ratificació del Conveni entre Andorra i San Marino per evitar la doble imposició en matèria d’impostos i prevenir l’evasió i elusió fiscals. Es tracta del novè CDI que ratifica Andorra, i n’hi ha més en camí. Tal com ha subratllat la consellera Demòcrata Berna Coma, el conveni “enfortirà encara més les relacions amb San Marino” i contribuirà a l’objectiu de “diversificació de l’economia andorrana, atracció d’inversió estrangera de qualitat i internacionalització de les nostres empreses“. 

Coma CDI Sant Marino

Així mateix, durant la sessió s’ha votat el dictamen de la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS i, paral·lelament, s’ha acordat de manera unànime la creació d’una Comissió Especial per definir les mesures a emprendre per mantenir la viabilitat d’aquestes pensions. El president del Grup Demòcrata i també president de la Comissió, Carles Enseñat, ha expressat “el nostre ferm compromís d’analitzar totes les propostes que en sorgiran i buscar el màxim consens -unanimitat si pot ser-, per la reforma de la CASS”.

Enseñat CASS pensions

Finalment, s’han aprovat els nomenaments de càrrecs de tres institucions. Josep Maria Pla (director), Alexandre González i Marta Alberch (membres) per a l’Institut Nacional de l’Habitatge; Francesc d’Assís Pons (president), Carles Sansa i Núria López (membres) per al Tribunal de Comptes, i Resma Punjabi per a cap de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.

Etiquetes: Consell General, Notícies, Sense categoria

Articles relacionats

El 6è Congrés de DA escenifica la solidesa del partit i el ferm treball per donar resposta a les necessitats del país
Inaugurada la 42a edició de la Fira d’Andorra la Vella