Consell GeneralNotícies

Benazet: “No som nosaltres els que diem que hem gestionat bé la crisi, ho diu la comunitat internacional i l’OMS”

Seguint amb la voluntat de transparència i de facilitar informació de primerà mà tant a les forces parlamentàries com a la població general, aquesta setmana han tingut lloc tres compareixences de ministres al Consell General. Dilluns va ser el torn del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, dimarts del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i dimecres de la ministra d‘Exteriors, Maria Ubach.

Benazet ha comparegut davant la Comissió de Sanitat per explicar amb detall la gestió que s’ha fet de la crisi sanitària, i de com serà la progressiva tornada a la normalitat. El ministre ha iniciat la seva presentació agraïnt l’esforç i implicació de totes les forces polítiques, institucions i persones vinculades en la gestió d’aquesta crisi, fet que està permetent, poc a poc, reduir el risc de contagi de Covid-19 entre la ciutadania. La decisió unàime de confinar la població ha donat els seus fruits, ha celebrat, ja que ha evitat “una gran letalitat i el col·lapse del sistema sanitari”. Concretament, ha detallat, la letalitat per Covid-19 a Andorra és del 6,7%, per sota la dels països de l’entorn.

Aquesta bona gestió no ha passat desapercebuda a ulls internacionals. “Amb la incidència que hem tingut, de gairebé 1.000 persones contagiades per cada 100.000 habitants, cap país no ha col·lapsat el seu sistema sanitari”. I “no som nosaltres els que ho diem, ho diu la comunitat internacional i la mateixa OMS“, ha explicat Benazet. Un fet que ha estat possible perquè “tots hem respost” i s’ha anat a l’una. “I això ens ha donat prestigi“, ha afegit.

Benazet ha ofert una àmplia compareixença i ha respost les preguntes i consultes que li han fet els consellers generals. Entre ells, la consellera Demòcrata i vicepresidenta de la Comissió de Sanitat, Sandra Codina, i els consellers Demòcrates, Berna Coma i Joan Carles Ramos. S’han interessat pel conveni amb la prestigiosa multinacional farmacèutica Grifols, per com es controlarà la propagació del virus quan torni el turisme i per si el país està preparat per afrontar un possible rebrot a la tardor.

Ramos Sanitat 

Benazet, pel que fa a Grifols, ha garantit que cedeix les màquines TMA per fer proves a la població sense demanar cap contraprestació a canvi ni tampoc dades dels ciutadans del país. Pel que fa al control del turisme, ha reconegut que no estem preparats per fer -los tests a tots perquè “col·lapsaríem la frontera”, tot i que sí que s’obligarà que portin mascareta i prenguin totes les mesures de precaució escaients. Així mateix, ha avançat que s’està estudiant oferir una aplicació voluntària que permetrà a les persones diagnosticades amb Covid-19 notificar-ho als seus familiars i contactes.

Finalment, pel que fa a les mesures per afrontar un possible rebrot, Benazet ha dit que s’ha adquirit suficient material sanitari. A més, s’habilitarà a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell una àrea exclusiva per tractar pacients amb Covid-19, es formarà professionals per ampliar la plantilla de l’UCI i s’utilitzaran les màquines TMA per donar una resposta ràpida i controlar els casos positius.

S’habilitarà a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell una àrea exclusiva per tractar pacients amb Covid-19

Els consellers Demòcrates han agraït al ministre la seva transparència i esforç diari per comunicar a la ciutadania com evolucionava la crisi . Per la seva part, Benazet ha conclòs la seva intervenció defensant que, “en aquesta pandèmia no hem fet política, tots hem fet gestió de la crisi sanitària: perquè no es tracta de buscar vots, sinó de salvar vides”.

 

Cimera: telemàtica el 2020 i presencial el 2021

Dimecres a la tarda ha estat el torn de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. La seva compareixença ha servit per detallar tota la tasca diplomàtica que s’està fent, especialment amb França i Espanya per la gestió del moviment de persones, i amb Argentina per solucionar la problemàtica dels temporers que estan al país. Uns temporers que, poc a poc, van retornant als seus països d’origen gràcies a les gestions realitzades des del ministeri.

Ubach compareixença

Pel que fa als ciutadans d’Andorra, Ubach ha detallat que s’han repatriat 105 andorrans o residents, 17 persones ja tenen bitllet i data de tornada i 26 estan en tràmits per aconseguir-ho. Davant la Comissió d’Afers Exteriors, també ha informat que a finals de juny es prendrà una decisió sobre si se celebra o no la Cimera Iberoamericana a Andorra. S’estudien dues alternatives: o fer-la telemàtica al novembre, o presencial ja cara el 2021.

Un aspecte que preocupa al Grup Parlamentari Demòcrata, i així ho han traslladat a la ministra, és la situació dels joves que estudien fora d’Andorra, sobretot a França i a Espanya. Molts són al Principat però demanen anar als països veïns, almenys per agafar les seves pertinences, sigui a pisos o residències, i fer una mudança si cal. En aquesta línia, la ministra ha assegurat que, si tenen targeta de residència, els deixaran passar la frontera. La consellera Sandra Codina ha demanat més facilitats per aconseguir aquesta targeta, aspecte que ha compartit la ministra: s’està treballant per agilitzar els tràmits, especialment en el cas d’Espanya.

La presidenta suplent, Mònica Bonell, s’ha interessat per la situació de les fronteres i si hi havia alguna manera d’agilitzar tot el procés perquè França i Espanya consideressin Andorra zona domèstica. Ubach ha informat que s’hi està treballant. Bonell ha ofert ajuda parlamentària via els Grups d’amistat, petició que la titular d’Exteriors ha agraït.

Bonell compareixença Exteriors

Finalment, la consellera Berna Coma ha demanat per la memòria del ministeri del 2019, que podrà ser presentada a la propera compareixença, ha garantit la ministra. Ubach també ha explicat que, per tal que el Govern pugui fer front a la gestió d’aquesta crisi sanitària, el pressupost del seu ministeri per a aquest any s’ha reduït gairebé un 6% respecte al previst.

 

Recomanacions per millorar el funcionament de la presó

La primera compareixença de la setmana ha anat a càrrec del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, per detallar el contingut de l’auditoria feta recentment al Centre Penitenciari de la Comella. En total, els auditors experts francesos han concretat 41 recomanacions, bona part de les quals ja s’estan aplicant o estan en procés d’implementació, ha explicat Rossell.

Molne Rossell

A la comissió d’Interior hi ha assistit la consellera Demòcrata Ester Molné (que n’és la presidenta), Joan Carles Ramos i Sandra Codina. Han demanat pel cost d’aquesta auditoria i per l’estat en què es troba la implementació d’un reconeixement biomètric per millorar la seguretat del país. Rossell ha assegurat que l’auditoria “no ha costat ni un euro” i ha considerat que el reconeixement biomètric seria una bona mesura, motiu pel qual s’hauria de treballar una legislació que l’acompanyi. A la vegada, ha defensat que caldria habilitar una zona a la presó reservada per als presos considerats més perillosos.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Proposem que la retallada dels sous dels polítics es destini al personal del SAAS
Els grups de la coalició retallarem un 15% el sou dels nostres consellers generals en el marc de la crisi de la Covid-19