Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Reforcem la lluita contra el malbaratament alimentari i la generació de residus

2 comentaris

La Llei d’economia circular ja és una realitat, després de la seva aprovació unànime al Consell General, en la sessió celebrada aquest dijous a la tarda. Representa un pas més en el compromís d’Andorra amb la preservació del medi ambient i d’un creixement sostenible, a través d’un canvi de paradigma del model econòmic productiu, passant del lineal al circular, per optimitzar els recursos i minimitzar els impactes ambientals. Així, el projecte de llei estableix accions, tant per a particulars com per a empreses i les administracions, per reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, amb l’objectiu de canviar els hàbits de consum de la ciutadania per potenciar el reciclatge i la reutilització, allargant al màxim la vida útil dels productes.

El conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, Joan Carles Ramos, ha manifestat en la seva intervenció que l’actual món “materialista, amb necessitats energètiques mai abans vistes, genera volums ingents de residus i contaminació”, motiu pel qual ha definit aquesta llei com “de pura necessitat, perquè el planeta i les noves generacions ens ho exigeixen”. Per això, entre altres mesures, la llei regularà la importació dels productes d’un sol ús, fomentarà els productes locals i de temporada i afegirà responsabilitats per a productors i importadors a fi de garantir una gestió responsable a favor de la reutilització i el reciclatge.

En aquest sentit, la llei es marca uns criteris ambiciosos com són l’increment dels nivells de reciclatge de residus urbans per sobre del 60% i reduir un 10% la seva producció. El text també implica un canvi d’hàbits “a tots els sectors”. Per exemple, a la construcció les empreses hauran de garantir el reciclatge de residus i afavorir la reutilització dels materials emprats; a la restauració hauran de prioritzar la compra a granel i eliminar els productes monodosis; els distribuïdors hauran d’eliminar els embolcalls i envasos de plàstic i porexpan; mentre que les administracions estaran obligades a incloure criteris d’economia circular en els concursos públics i contractacions.

 

Els actius digitals, un nou sector per al país amb molt potencial

Un altre punt destacat de l’ordre del dia de la sessió parlamentària d’aquest dijous ha estat l’aprovació de la Proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre gratuït i ‘blockchain’. En la seva intervenció, el conseller del Grup Parlamentari Demòcrata, David Montané, ha defensat la necessitat de diversificar l’economia “en consonància amb l’aparició de nous sectors productius”, que “sumaran i tindran una importància cada vegada més cabdal en el creixement d’Andorra”. Un d’aquests sectors és precisament el dels actius digitals, “amb un potencial de creixement exponencial”. La llei avui aprovada (amb els vots dels grups de la coalició i de Terceravia) “assenta les bases per possibilitar que aquest nou sector es comenci a obrir al país”.

Durant la sessió del Consell General també s’ha aprovat facultar el Govern dos mesos més perquè pugui establir mesures contra la propagació de la Covid-19 i per protegir la salut pública dels ciutadans. “Ha de seguir presidint el criteri de prudència” aplicat fins a la data, ha defensat la consellera general Demòcrata Ester Molné, que ha alabat les mesures preses pel Govern fins a la data i la seva proporcionalitat en funció de l’evolució sanitària.

Finalment, s’ha admès la proposta d’acord presentada pel Partit Socialdemòcrata sobre la figura del tercer pagador a la sanitat pública. En aquest punt, la consellera general Demòcrata Sandra Codina ha defensat l’ampliació del tercer pagador “a més col·lectius fins a fer-lo extensiu a tota la població”. Es començarà per la gent gran aquesta tardor, ha avançat. Ara bé, “l’ampliació s’ha d’anar fent sense fer un salt massa gran que comprometi la qualitat de la nostra sanitat”, ha plantejat.

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Proposta d’acord per reforçar els serveis de salut mental i l’acompanyament a pacients i familiars
Demòcrates d’Escaldes lamenta que la majoria no sumi el projecte de pisos socials a la política de país