Consell GeneralNotícies

Calvó explica al Consell General les millores que aporta la nova etiqueta energètica

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat aquest dimecres el “full de ruta” de la legislatura en curs, en una compareixença davant la Comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient del Consell General. Les línies estratègiques s’emmarquen en els compromisos internacionals que ha adquirit Andorra i, més concretament, en l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Es plasmaran de manera “local” aquests propers quatre anys, ha explicat.

Després d’acabar la presentació, i a pregunta de la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mònica Bonell, la ministra ha donat més detalls sobre la nova etiqueta energètica per als edificis, que deriva de la Llei d’impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic. Permetrà que el consumidor disposi de més informació sobre les despeses i consums energètics de l’habitatge. L’etiqueta tindrà una vigència de 10 anys i, de moment, només serà obligatòria en el cas de compravenda: se li haurà d’entregar al futur comprador. El 2023 l’obligació també es farà efectiva als contractes de lloguer.

 

“Les despeses energètiques en un país com Andorra són importants i serà una eina d’informació molt útil”, ha refermat Calvó. La ministra ha recordat que el llindar màxim de 240 euros per obtenir l’etiqueta s’ha fet “amb el consens” dels professionals implicats, arquitectes i enginyers.  Ha reconegut, però, que aquest preu pot tenir un impacte important per al lloguer. Calvó ha explicat que s’està treballant en una aplicació informàtica per facilitar l’elaboració de l’etiqueta energètica, que en permetrà reduir el preu quan aquesta sigui obligatòria per als pisos de lloguer.

La ministra ha recordat que es tracta d’una eina que “fa més de deu anys que existeix als països veïns” i que Europa també ho demana. El Govern no cobrarà res del total del cost de l’etiqueta.

Bonell compareixença Calvó

 

Un centenar d’accions els pròxims quatre anys

Tornant a la presentació, la ministra ha informat que fomentar una societat respectuosa amb el medi ambient, garantir el futur de l’agricultura i la ramaderia, una política energètica pròpia, lluitar contra el canvi climàtic, la mobilitat sostenible, l’economia circular i la gestió més sostenible de l’aigua són els àmbits en els quals incideixen el centenar d’accions que es tiraran endavant des del ministeri.

Calvó ha concretat que es treballarà per reforçar l’educació d’infants i joves en matèria de sostenibilitat, per exemple fomentant el projecte Escoles Verdes (es vol assolir el 100% de centres de cara el 2023). A més,  a la primavera s’organitzarà un Fòrum de Debat “per implicar les noves generacions” i fer-los partícips en la presa de decisions, tenint en compte que les accions que es prenguin en l’actualitat tindran sobretot efecte en el seu futur.

A la primavera s’organitzarà un Fòrum de Debat per implicar les noves generacions i fer-los partícips en la presa de decisions

Pel que fa a la situació de l’aigua, la ministra ha ressaltat que vivim a un país on “el 100% de l’aigua és potable“, fet que no és tan habitual en l’àmbit internacional. Ha anunciat que es renovarà l’Estació Depuradora del Pas de la Casa i es faran campanyes de sensibilització per consumir l’aigua de l’aixeta per, de retruc, ajudar també a reduir els plàstics que es generen amb l’aigua embotellada.

Calvó Rossell compareixença

En l’àmbit de reciclatge, s’està a uns nivells de separació del 50%, s’ha aconseguit reduir considerablement les bosses de plàstic d’un sol ús i aquest mateix any es tirarà endavant un Pla d’economia circular, que es treballarà amb els privats per fomentar la reutilització dels residus i lluitar per frenar el malbaratament alimentari. També es construirà, aquest any, un nou centre de triatge d’envasos a Sant Julià de Lòria.

Així mateix, es fomentarà el turisme sostenible de muntanya, la xarxa de camins i les vies verdes, a més de la xarxa de refugis guardats. Calvó ha avançat, arran d’una pregunta de Bonell, que es remodelarà pròximament el del Comapedrosa i que es farà un Pla d’acció per als refugis no guardats del país. En el punt de preservació de les muntanyes, se li donarà un rol més important i competències al Cos de Banders. Es faran modificacions a la llei que regula el cos.

En matèria de qualitat de l’aire, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha plantejat que la qualitat de l’aire decau sobretot entre setmana, aspecte en el qual s’ha d’incidir. Es fomentarà l’ús del transport públic, que ha de ser “prioritari”, així com la mobilitat elèctrica i la bicicleta.

Es fomentarà l’ús del transport públic, que ha de ser “prioritari”, així com la mobilitat elèctrica i la bicicleta

Aquests darrers són tots punts que recull la declaració d’Estat d’Emergència Climàtica, aprovada recentment pel Consell General, i que s’anirà desplegant i complint durant la legislatura, ha garantit Calvó.

La ministra també ha anunciat la implementació d’una taxa de CO2 per als hidrocarburs.

 

Bona salut del pla Renova

El conseller general Demòcrata, David Montané, ha demanat a la ministra per l’evolució del Pla Renova (per a la rehabilitació d’edificis). Calvó ha explicat que la setmana vinent es farà el balanç del 2019 i es presentarà el nou pla d’ajuts pel 2020. “Hem tingut més projectes integrals per a la rehabilitació d’edificis” i se segueix esgotant el programa, ha assegurat. També ha avançat novetats per al pla del 2020.

A la compareixença també hi han assistit els consellers generals Demòcrates, David Montané, Joan Carles Ramos i Berna Coma.

Coma Ramos Medi Ambient

Rossell Montané Medi Ambient

 

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Els consellers Demòcrates pregunten al comú d’Escaldes-Engordany pels salaris dels nous càrrecs de confiança
Ens passem al bàsquet per una tarda: partit ‘Champions for Unicef’