Articles d'opinióGuillem Casal

Un projecte nacional tot defensant Canillo

És conegut per tothom i notori que el pròxim dia 2 d’abril se celebraran eleccions generals. Una contesa electoral que ja ha encès el foc al conjunt de formacions polítiques per presentar i defensar el seu model de país. Així doncs, és d’esperar que les diverses propostes programàtiques plantegin una visió nacional, defensant l’interès general dels ciutadans, alhora que s’atengui les demandes més territorials dels electors.

Aquesta visió nacional i territorial es trasllada al Consell General, que podríem definir com un sistema bicameral en una única Cambra Baixa. El nostre sistema electoral, compost de dues circumscripcions, la nacional i la territorial, influencia aquest sistema parlamentari inusual. Així doncs, podem entendre que al Consell General hi ha representada la voluntat del conjunt d’electors per mitjà de la llista nacional, on els consellers generals són escollits de manera proporcional al nombre de vots de cada partit. Alhora que la voluntat territorial de cada parròquia també hi és present amb els dos candidats escollits en aquesta circumscripció, que són elegits per sistema majoritari. Aquest fet implica que les formacions polítiques que proposem un programa a escala nacional hem de concórrer a les dues circumscripcions, l’una clarament nacional i l’altra que permet atendre les demandes més concretes de l’àmbit parroquial, que tinguin relació amb els afers del conjunt del país.

Així doncs, tenir un projecte nacional també implica presentar una candidatura territorial al conjunt de les parròquies. Més enllà de la parròquia de provinença dels candidats de la llista nacional, cal presentar una opció parroquial per defensar les demandes i neguits del conjunt de la ciutadania. Tenir un projecte a escala nacional implica presentar un projecte de país en clau territorial al conjunt de les set parròquies.

Nosaltres, els Demòcrates, som l’única formació política que defensarà un programa a escala nacional, tot vetllant per les preocupacions dels ciutadans de la parròquia de Canillo. Aquest fet ens demostra que hem d’estar més atents per poder recollir, defensar i representar el màxim de canillenques i canillencs. Una visió de futur per Andorra, en general, i per Canillo, en particular, que defensarem la candidatura de Demòcrates+Independents formada per jo mateix i Jordi Jordana Rossell com a titulars, i per Meritxell Alcobé Font, Lluc Pol Rossa i Marion Dourdet Hennenfent com a suplents. A més de la Mònica Bonell Tuset com a candidata de Canillo a la llista nacional de Demòcrates. Els nostres són uns candidats plurals, persones provinents de diversos àmbits que aporten una visió global i complementària de la realitat andorrana. Uns candidats renovats que garanteixen l’experiència necessària que requereix el comès pel qual ens presentem.

Nosaltres, els Demòcrates, som l’única formació política que defensarà un programa a escala nacional, tot vetllant per les preocupacions dels ciutadans de la parròquia de Canillo

Durant les setmanes vinents, els Demòcrates començarem a desgranar les nostres propostes programàtiques que, com no pot ser d’una altra manera, tindran una visió global per aportar solucions i millorar Andorra a curt, mitjà i llarg termini. Unes propostes que també es podran estendre al conjunt del país, aportant respostes a les demandes més concretes de les ciutadanes i ciutadans. Aquesta és la nostra visió: tenir un projecte nacional que arribi al conjunt del territori per representar millor la societat andorrana i atendre de forma adequada els seus neguits.

 

Article d’opinió del candidat Demòcrata a la territorial de Canillo Guillem Casal, publicat al Bon Dia el 23 de febrer del 2023. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Guillem Casal

Articles relacionats

Andorra i l’acord d’associació
Cultura popular i identitat