Articles d'opinióMònica Bonell

Ens en sortirem

Fa gairebé vint dies del primer cas confirmat de coronavirus a Andorra. Fa tot just cinc anys de l’esclat de l’anomenada crisi BPA. I en fa dotze d’una de les crisis financeres més importants del darrer segle.

Són tres reptes de gran magnitud que hem hagut d’afrontar en pocs anys. Però si ens n’hem sortit dels dos primers, estic segura que també ens en sortirem d’aquesta crisi sanitària sense precedents.

El camí és costa amunt i empedrat, però ja l’hem començat a pujar. Hem aprovat un paquet de mesures, de 200 milions, per donar oxigen al nostre teixit productiu i no deixar ningú enrere. Tan bon punt aquestes van ser aprovades pel Consell General, totes les forces polítiques ens vam posar a treballar per impulsar una segona fase d’accions. I, a l’horitzó, esperem que no gaire llunyà, també tenim clar que caldran ajudes un cop es comencin a aixecar, de manera gradual, les mesures restrictives. Som conscients que aquesta primavera i estiu seran molt durs.

Ho deia el cap de Govern: Andorra només ens a nosaltres. Però hem demostrat que, davant les adversitats, el Virtus Unita Fortior pren més força que mai. Un lema que també posa en relleu la importància del nostre model d’Estat. El Coprincipat va permetre posicionar-nos com a país neutral a les Guerres Mundials, ens va acompanyar en el nostre procés de transparència financera i reconeixement internacional, va ser clau per afrontar davant el món la crisi BPA i ens dona el suport necessari per negociar el millor acord d’associació amb Europa.

Som un país petit, i situacions de crisi com la que estem vivint ens recorden que som vulnerables, que només ens tenim a nosaltres. I més quan, a diferència de fa cinc anys, aquesta crisi –sanitària però també econòmica–, és mundial. Afecta tots els estats i tots tenim les mateixes necessitats.

El nostre model institucional esdevé fonamental per a Andorra, en moments on hem d’alçar la veu per obtenir el mateix que la resta de països. Per aconseguir material, per negociar ajudes i perquè no es tanquin les fronteres sense que ningú pensi en nosaltres.

Per tot això volem continuar comptant, com diu el nostre himne, amb “nos Prínceps defensors”.

Article de la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mònica Bonell, publicat el 31 de març al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Mònica Bonell

Articles relacionats

Un respir o un punt d’inflexió?
Lloa als empresaris