Articles d'opinióMaria Martisella

La ciutadania pregunta

Els decrets publicats pel Govern, establint noves mesures de distanciament, han generat els darrers dies un cert neguit entre la població. No és fàcil veure com de nou els parcs infantils s’han de tancar i no podem estar una colla d’amics o familiars junts prenent alguna cosa en un bar, o fent un àpat festiu a un restaurant. I més quan hem viscut situacions similars fa uns mesos i teníem la sensació que ja ho estàvem superant.

Aquestes mesures ens poden semblar que no corresponen amb la realitat de la situació actual. Perquè per gran sort, i malgrat que tenim un important nombre de casos, no hi ha col·lapse sanitari ni saturació d’ingressos a l’UCI de l’hospital. Tampoc hem de lamentar pèrdues, com sí que va passar durant el brot de la primavera.

Amb tot, hem de tenir molt clar que aquestes mesures de distanciament actualment en vigor són la manera d’evitar haver de tornar enrere i reviure situacions complicades, amb confinaments més estrictes. És a dir, tornar a aquells dies on la tensió i la incertesa ens van envair.

El que estem fent és fer un pas enrere… per poder fer-ne dos endavant.

En la sessió de preguntes de dijous al Consell General el ministre de Salut va demanar a la població que respectéssim aquestes restriccions puntuals i temporals per evitar un enduriment de les mateixes; un esforç que és cosa de tots.

Som conscients que és complicat. Per això és tan necessària la comunicació constant i la pedagogia perquè puguem entendre els motius d’aquestes accions. N’és un exemple la roda de premsa a RTVA d’aquest dijous al vespre, en què el cap de Govern i el ministre de Salut es van posar a disposició de la ciutadania.

Sota el concepte El Govern respon’, els ciutadans vam poder enviar per correu electrònic els nostres dubtes i neguits al voltant de totes aquestes mesures de distanciament social, així com sobre d’altres problemàtiques d’actualitat com la gestió que s’està fent als centres escolars, com s’ha preparat el nostre hospital, situacions concretes d’empreses o com s’està treballant per a la propera temporada d’hivern.

Evidentment, el format televisiu i la limitació temporal no van permetre poder respondre a la totalitat de les qüestions plantejades, però sí que se’n van solucionar un bon gruix, les que més ens neguitegen.

Per exemple, vam poder conèixer de primera mà que el Govern ha pres les accions de restricció partint d’una base científica i seguint criteris sanitaris. Concretament, als bars els tècnics i epidemiòlegs del ministeri havien constatat que era un epicentre del virus (d’aquí les limitacions més estrictes). També vam conèixer que el transport públic, per ser un servei essencial, no es pot tractar de la mateixa manera que la restauració. Que és recomanable que els alumnes no diguin la mascareta posada mentre estan fent classe. O que s’han adequat les instal·lacions de l’hospital i que s’ampliarà la plantilla de professionals sanitaris.

Hem conegut que s’han adequat les instal·lacions de l’hospital i que s’ampliarà la plantilla de professionals sanitaris

He fet en aquestes darreres línies una molt breu pinzellada de tot el que van exposar dijous el cap de Govern i el ministre de Sanitat de manera clara, directa i sincera a tota la població.

Poder preguntar directament al cap de Govern i al ministre de Salut i obtenir una resposta en poques hores és un privilegi del nostre petit país i que cal continuar fent.

La ciutadania pregunta, el Govern respon!

 

Article de la consellera general Demòcrata, Maria Martisella, publicat el 3 d’octubre del 2020 a El Periòdic d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Maria Martisella

Articles relacionats

Altres dades del debat d’orientació
Gossos i taxes…