Articles d'opinióMarc Jové

Gossos i taxes…

Soc propietari de tres gossos, l’Otto, la Nuka i la Lola –els dos primers de raça gran i la darrera petita–, i si penso en el meu propi interès, evidentment no m’interessa que finalment s’instauri una taxa per la tinença de gossos, ja que suposarà un cost addicional per a la meva butxaca.

Malauradament, encara hi ha propietaris de gossos molt incívics, que no recullen els excrements de les seves mascotes i, per ells, ho pagarem la gran majoria que tenim la modèstia de recollir-los.

La lluita contra els excrements de gos a les voreres no és un fet nou. De fet, ja fa anys que els comuns, a banda d’incrementar la vigilància i la neteja de la via pública mitjançant els agents de circulació i el servei de neteja, van estudiar posar en marxa un cens caní per identificar els titulars de les mascotes, creuant l’ADN obtingut dels excrements d’aquestes amb els que consten en una bases de dades.

Sense tenir-ne gaire idea, sempre he pensat que aquest sistema en la teoria és molt innovador, però a la pràctica poc factible, a banda del cost que comporta per a l’administració l’analítica de cada excrement, que crec recordar haver llegit a la premsa que era de 30 euros. Tot sense la garantia de poder sancionar el titular del gos i, en conseqüència, llençar a la brossa aquests 30 euros.

Vist el cost que representa cada analítica d’excrements, celebro que es descarti el sistema. No obstant això, crec fermament que cal fer quelcom per evitar l’incivisme a la via pública, en aquest cas contra aquells que no recullen els excrements. La solució no és fàcil però confio que, treballant plegats, la trobarem.

Mantenir neta la via pública de cada parròquia representa un cost molt important per als comuns i els excrements de gossos que no es recullen en tenen gran part de culpa. Respecte a instaurar una taxa per a la tinença de gossos, no ho veig malament sempre que no tingui un afany recaptatori, es tracti d’un import raonable i no acabi sent un luxe tenir un gos com a animal de companyia.

Respecte a instaurar una taxa per a la tinença de gossos, no ho veig malament sempre que no tingui un afany recaptatori

Si finalment s’acaba implementant, confio que l’import que cada comú recapti sigui destinat a la neteja de la via pública, però sobretot a la creació i millora d’espais on poder passejar els nostres gossos.

 

Article del membre de l’Executiva, Marc Jové, publicat al Diari d’Andorra el 6 d’octubre del 2020.

Etiquetes: Articles d'opinió, Marc Jové

Articles relacionats

La ciutadania pregunta
Les regles del joc dels actius digitals