Consell GeneralNotícies

La coalició defensa un ‘pressupost Covid’ centrat en la salut i el benestar de la ciutadania

1 comentari

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2021 preveu uns ingressos de 398 milions d’euros, i unes despeses de 463, el que deixa un dèficit global de 65 milions d’euros. Una quantia, després d’anys de resultats positius, que té una explicació clara: la situació de pandèmia causada per la Covid-19; i una justificació lògica: la caiguda dels ingressos per la desacceleració econòmica i l’esforç en inversió que ha de fer l’Estat per ajudar la població i les empreses a sortir de la crisi actual. I és que el pressupost pel 2021 és una “clara declaració d’intencions” del que ha de ser, ara més que mai, prioritari per a l’Administració central: la salut, i el benestar de la ciutadania i del teixit productiu del país.

Així ho han defensat els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos en el debat a les esmenes a la totalitat al pressupost que ha tingut lloc aquest dijous al Consell General. Esmenes presentades pel Grup Socialdemòcrata i de Terceravia, i que la coalició ha rebutjat.

El president del Grup Demòcrata, Carles Enseñat, ha recordat que és el pressupost “més excepcional de la història recent d’Andorra”, pel context econòmic i sanitari. Ha demanat als grups “fer-lo encara més històric” i convertir-lo amb el que s’aprovi amb més celeritat. En aquest sentit, ha exposat que “el Govern ja ha posat de la seva part”, ja que l’entrada a tràmit el 6 d’octubre representa la vegada que s’ha fet abans en les darreres dues dècades.

Enseñat ha demanat als grups fer el pressupost encara més històric i convertir-lo amb el que s’aprovi amb més celeritat

Enseñat ha volgut contextualitzar la caiguda dels ingressos pel fet que, dels 400 milions anuals que rep l’Estat, 200 provenen dels turistes. Uns turistes que han caigut de manera dràstica aquest 2020. A la vegada, el Govern ha destinat més d’aquesta xifra, 200 milions, a pal·liar els efectes de la pandèmia entre la població del país.

Amb tot, i malgrat la situació que ha d’afrontar el Govern aquest any i el vinent, el president del Grup Demòcrata ha celebrat que el pressupost “aplica contencions amb tot allò que no es vincula directament amb els conceptes de salut i benestar de la ciutadania”. A la vegada, “no escatima recursos amb tot allò relacionat amb impulsar-los”. Per una banda, ha posat com a exemple els 6 milions d’euros que s’injectaran al SAAS, els 2,4 per fer front a la vessant assistencial i els 5 per a la CASS. A la vegada, també ha agraït l’exercici de contenció de ministeris com el d’Ordenament Territorial, amb una reducció del 24% respecte al pressupost del 2020.

Per tot plegat, Enseñat ha demanat, a banda de celeritat en aprovar el pressupost tenint en compte les circumstàncies actuals, allunyar-se dels debats polítics i “de buscar un protagonisme que es mira el melic”. Ha instat a tenir la mateixa corresponsabilitat “que hem demanat als nostres conciutadans durant tots aquests mesos”, per aprovar el millor pressupost per a Andorra en aquest context de crisi sanitària i econòmica.

Ha instat a tenir la mateixa corresponsabilitat que hem demanat als nostres conciutadans per aprovar el millor pressupost per a Andorra

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha subratllat que el pressupost “dona sortida a les necessitats sorgides per la pandèmia i suport al programa H23 de Govern”, que reformula i prioritza els projectes dels tres partits de la coalició que s’executaran durant el que queda de legislatura. Costa també s’ha referit a l’augment de les dotacions en Salut, Afers Socials i Educació “amb l’objectiu de no deixar cap ciutadana ni ciutadà desatès”.

El president liberal ha agraït “el rigor amb el qual s’ha confeccionat el pressupost” des de l’Executiu. Ha defensat que són “uns comptes sòlids amb arguments estudiats”, tot i que “caldrà estar amatents als canvis dinàmics que aquesta pandèmia comporta i que evidentment afectaran l’exercici 2021”. En aquest punt, ha retret als impulsors de les esmenes a la totalitat que “ningú disposa d’una bola de vidre” per saber com evolucionarà la pandèmia i ha criticat la manca d’un model alternatiu en els discursos de Pere López i Josep Pintat.

Finalment, el president del grup de Ciutadans Compromesos Carles Naudi d’Areny-Plandolit ha defensat que, malgrat ser un pressupost amb dèficit, “tenim marge de maniobra” gràcies a la feina feta els darrers anys pel que fa a la diversificació de les fonts de finançament (ha posat com a exemple l’entrada al Fons Monetari Internacional i al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa). Per tant, en el cas que calgués fer actualitzacions al pressupost per l’evolució negativa de la pandèmia, es podrà fer sense problemes. “I sense apujar la pressió fiscal, perquè ara no és el moment”, ha manifestat, en resposta a la petició feta avui mateix pel Grup Socialdemòcrata.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Demòcrates reitera el compromís per ajudar llogaters i pensionistes a través de la Llei de mesures urgents
Aprovades per tercer any consecutiu mesures que milloren l’accés a l’habitatge i augmenten les pensions