Grup Parlamentari DemòcrataNotíciesSense categoria

Demòcrates reitera el compromís per ajudar llogaters i pensionistes a través de la Llei de mesures urgents

1 comentari

El Projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu s’adapta a les necessitats més prioritàries dels llogaters i dels propietaris, amb ajudes justes i equitatives per a totes dues parts. I també ajuda als directament els ciutadans que reben les pensions més baixes. Així ho han defensat aquest dijous els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, que han desestimat l’esmena a la totalitat presentada pel grup Socialdemòcrata. La coalició ha lamentat que el text alternatiu del PS inclou mesures poc efectives per aportar pisos a lloguers assequibles, crea diferències entre llogaters, un excés d’intervencionisme al mercat i propostes que ja estan contemplades al Projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, recentment aprovat per l’Executiu i que entrarà a tràmit parlamentari els propers dies.

“Després d’analitzar el seu text alternatiu, hem de reconèixer que sentim una certa decepció en la manera que l’han afrontat”, ha manifestat la presidenta suplent del Grup Demòcrata, Mònica Bonell, “perquè esperàvem trobar-hi propostes significatives i diferents” per resoldre la problemàtica de l’habitatge. Bonell també ha lamentat que algunes de les mesures, ja debatudes fa un any, “castiguin” els propietaris i també els empresaris del país. I més tenint en compte que aquest 2020 “ningú s’ha escapat” dels efectes de la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19.

Pel que fa als empresaris, els socialdemòcrates demanen incrementar un 8,3% el salari mínim (mateix percentatge en el cas de les pensions més baixes). “No tenen en compte la situació que pateix el nostre país, els empresaris i les finances de l’Estat”, ha exposat Bonell, que ha defensat un increment “progressiu” i “ponderat” de les pensions i el salari mínim fins a arribar al 60% del salari mitjà, com dicta la Carta Social Europea. Concretament, aquest 2021 serà del 3,5%.

Bonell ha defensat ha defensat un increment “progressiu” i “ponderat” de les pensions i el salari mínim

D’altra banda, Bonell també ha criticat la mesura socialdemòcrata d’allargar els contractes de manera automàtica més enllà d’un any, i fins a un termini de cinc anys. Perquè no dona garanties a uns propietaris que, en alguns casos, han renunciat aquest any fins al 100% del lloguer mensual dels seus locals. També ha rebutjat que es limitin les bonificacions al pla Renova únicament als habitatges a preu assequible, mesura que comporta un risc de devaluació de la resta de mercat immobiliari.

Pel que fa a aquest lloguer a preu assequible i a la definició proposada pel PS, Bonell els ha agraït que facin una proposta concreta, a través del Llindar Econòmic de Cohesió Social, i que se situaria en els 487 euros. Ha emplaçat als socialdemòcrates, però, a mantenir aquest debat en el marc de la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge, tot i que també ha exposat que aquest haurà de ser més profund que parlar d’una xifra, ja que s’han de diferenciar els preus dels lloguers segons cada població i parròquia.

Finalment, i pel que fa a la proposta de crear un Registre de Contractes de Lloguer, des del grup Demòcrata han celebrat que finalment el PS rebutgi la implantació d’un Registre de la Propietat (que van defensar a capa i espasa fa un any), i s’alineï amb la creació d’una base de dades de contractes d’arrendament, tal com inclou la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge.

Precisament, la presidenta suplent ha ofert “mà estesa total” per aprovar aquest text l’abans possible per començar a encarar de manera decidida la problemàtica de la falta d’habitatge.

Fins llavors, és indispensable aprovar la llei de mesures urgents, i que entri en vigor abans de l’1 de gener. És el tercer any consecutiu que s’aproven aquesta tipologia d’accions, en què destaca la pròrroga automàtica dels contractes per a un any i facilitats per accedir al Pla Renova, amb l’objectiu “prioritari i cabdal” de seguir millorant l’accés a l’habitatge a Andorra.

 

Aprovada la modificació de la Llei de l’AQUA

També en la sessió de Consell General d’aquest dijous, s’ha aprovat la proposició de llei de modificació de la llei de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA). En la seva intervenció, i en nom de la coalició, la consellera general Demòcrata Sandra Codina ha explicat que les modificacions en milloraran el funcionament, l’estructura i, a la vegada, s’inclou el principi de corresponsabilitat entre l’AQUA i tots els centres universitaris del país, públics i privats, pel que fa a les fonts de finançament a l’Agència. Així mateix, i fruit d’una esmena dels grups de la majoria, s’ha inclòs al Comitè Director de l’AQUA un estudiant representant de les universitats privades, per donar-los més veu i representativitat.

S’ha inclòs al Comitè Director de l’AQUA un estudiant representant de les universitats privades, per donar-los més veu i representativitat

Codina ha recordat que “són cada vegada més els centres forans que es volen implantar a Andorra”. En aquest sentit, ha defensat que “els grups de la majoria seguirem treballant per convertir Andorra en un referent del sistema d’ensenyament superior, donant facilitats als centres que es vulguin instaurar amb l’objectiu d’atreure innovació i talent”.

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies, Sense categoria

Articles relacionats

Adrià Espineta, nou president de la Secció Jove de Demòcrates
La coalició defensa un ‘pressupost Covid’ centrat en la salut i el benestar de la ciutadania