Articles d'opinióWilliam Carvalho

La porta de sortida de la pandèmia

A final del 2019 la Xina va informar l’OMS de l’aparició d’un nou virus de la família SARS-CoV i la preocupació per la greu pneumònia que provocava. Tres mesos després del primer infectat, a Wuhan, els governs de tot el món van haver de prendre decisions difícils, fent que milions de persones es quedessin a casa, confinades sense cap contacte o interacció.

Però ja era massa tard! En un curt espai de temps, les UCI dels hospitals es van saturar amb milers d’infectats i les morts ja es comptaven per milions. També a casa nostra hem viscut moments molt durs i situacions complicades. Hem hagut de lamentar pèrdues de vides i empreses han tancat les seves portes. Perquè la pandèmia, a més de matar milions de persones, ha trencat l’economia mundial. Agreujant la pobresa i desigualtats socials.

Per sort, al segle XXI tenim tecnologia suficient per crear una vacuna capaç de fer front al virus. Així, un any després de l’inici de la pandèmia, la ciència va assolir un fet històric: la comunitat d’especialistes en immunologia, biòlegs, metges i farmacèutics van aconseguir la primera vacuna contra la malaltia. Una dona de 90 anys, al Regne Unit, va ser la primera a vacunar-se. Des de llavors, el Govern d’Andorra es va posar a treballar de manera incansable, mantenint contactes amb Espanya, França i Portugal, amb qui manté bones relacions bilaterals. Ells ens han destinat part de les seves vacunes.

El Govern ha estat a l’altura i ha sabut controlar favorablement la difícil situació econòmica i sanitària. Però, malgrat els esforços, encara hi ha persones que no es volen vacunar, perquè diuen que no és segur.

Els números no menteixen! Des que tenim vacunes les morts han baixat un 90%, ajudant sobretot persones amb malalties prèvies o diagnòstics clínics delicats. La vacuna és un dret fonamental i perquè sigui respectat el Govern segueix treballant perquè arribin a tota la població, sempre seguint les directrius de l’OMS. Som éssers dotats d’intel·ligència i consciència, dues qualitats que ens han fet arribar fins aquí i ens ajudaran a sortir d’aquesta situació.

Per tot plegat, us demano que us vacuneu. Per vosaltres i perquè la nostra societat pugui fer vida normal, l’economia torni al seu lloc i es recuperin els llocs de treballs perduts.

 

Article de William Carvalho, secretari del comitè parroquial de Demòcrates a Escaldes-Engordany.

Etiquetes: Articles d'opinió, William Carvalho

Articles relacionats

El tabac a Andorra: del segle XVII a l’actualitat
Ctrasa: canvi de valor