Consell GeneralNotícies

La sostenibilitat, el benestar social i la dinamització econòmica, pilars essencials per la coalició i que recull l’H23

3 comentaris

El pla d’acció ‘Horitzó 23’, presentat públicament pel cap de Govern Xavier Espot aquesta setmana, és el nou full de ruta pel que queda de legislatura, que redefineix les prioritats estatals després de la crisi de la Covid-19. Però és també una “declaració d’intencions” del que és irrenunciable en el camí per al creixement econòmic i social del país malgrat la pandèmia viscuda: el medi ambient i la sostenibilitat, el benestar social de la població i la dinamització econòmica des d’una perspectiva sostenible i innovadora.

Així ho han defensat els presidents dels grups parlamentaris de la coalició, Carles Enseñat (Grup Parlamentari Demòcrata), Ferran Costa (Grup Parlamentari Liberal) i Carles Naudi d’Areny-Plandolit (Grup Parlamentari de Ciutadans Compromesos). El treball legislatiu que deriva de l’H23 és, en conseqüència de la magnitud del pla, intens, amb una quarantena d’iniciatives legislatives vinculades i una vintena d’iniciatives paral·leles. En qualsevol cas, ha afirmat Enseñat, és un cabal “assumible” distribuït en aquests tres anys vinents.

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, el president del Grup Demòcrata ha remarcat com a accions destacades l’aplicació de taxes finalistes de CO2 i per al turisme, el foment del sector primari i la producció autòctona de qualitat, les ajudes per al foment de les energies renovables i per als vehicles elèctrics, i el treball per arribar a un transport públic gratuït per a les persones menors de 25 anys i els majors de 65.

Enseñat ha explicat que es vol arribar a un transport públic gratuït per a les persones menors de 25 anys i els majors de 65

Amb relació a la pota del benestar social, Costa ha defensat l’increment progressiu de les pensions més enllà de l’IPC, l’augment del salari mínim fins a assolir el 60% del salari mitjà, prioritzar les polítiques d’habitatge (adaptades a les noves necessitats que ha portat la Covid-19), i afrontar d’una vegada per totes la problemàtica del sistema de pensions, a partir d’un pacte d’Estat amb totes les forces polítiques del país. Paral·lelament, també ha defensat el valor de la cultura i dels artistes nacionals en aquesta aposta per al creixement del país.

Finalment i dins el vessant de dinamització econòmica, fomentar l’oferta turística a partir de la muntanya, la cultura, l’esport i la salut també ha de ser una prioritat, ha defensat Naudi. A la vegada, protegir el sector tradicional terciari, a partir, per exemple, del foment del comerç electrònic. Naudi també ha destacat el necessari suport als emprenedors, la digitalització i agilització de l’administració, el projecte de la zona franca i les modificacions dels criteris de residència de la Llei d’Immigració per captar talent i inversió estrangera.

El president del grup de Ciutadans Compromesos també ha parlat del desviament de la Massana, que queda posposat junt amb el de Sant Julià, el Museu de l’Automòbil o el Museu Nacional. Ha defensat que ara les prioritats són unes altres, s’han modificat i s’han de centrar a poder assumir tota la despesa que el Govern ha fet per pal·liar els efectes de la Covid-19.

L’H23 és un document obert que es vol obrir a les aportacions de la resta de grups parlamentaris, actors econòmics i socials, amb l’objectiu d’acabar-lo de tancar a la tardor.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Creu Roja, Bomosa, AUFARE: Seguim amb les reunions en el marc de la Covid-19
Jover presenta a l’Executiva els eixos del pla d’acció H23