Articles d'opinióSandra Codina

L’estiu Covid-19: artistes de país i patrimoni nacional

«Com han anat les vacances?». És una de les preguntes que més s’estan repetint aquests dies de tornada a les rutines, quan ens retrobem amb amics i coneguts. «Han anat molt bé, molt tranquil·les i fent turisme de proximitat». Aquesta és, en el cas de les respostes, també de les més repetides.

I així ha estat. Perquè en aquests temps d’incertesa hem estat molts els que hem apostat per quedar-nos ‘a casa’ i gaudir de la família a llocs propers, aprofitant les propostes d’oci local.

Conscients d’aquest escenari, l’oferta turística d’aquest estiu anòmal s’ha reinventat a Andorra per captar l’atenció del públic nacional i del de proximitat. No s’han aturat les activitats tot i la  distància social, les mascaretes i les restriccions.

A més, aquesta reinvenció s’ha fet apostant per la cultura local i pel ric patrimoni andorrà.

Durant l’estiu han ressonat un nombrós grup d’artistes de país pels nostres carrers i edificis emblemàtics. Poso alguns exemples. El cicle Nits d’Estiu als Museus, que ha celebrat concerts a entorns màgics d’Andorra, o el cicle On-Carrer de la Fundació ONCA, que ha portat una trentena d’actuacions acústiques, algunes acompanyades de dansa i teatre.

Els set comuns també han jugat un paper essencial en l’aposta pel talent andorrà. Aquests mesos hem gaudit del cicle Nits Obertes d’Ordino, que ha amenitzat vespres estivals a la plaça Major i a Cal Pal de la Cortinada; de la proposta A Ritme d’Estiu de Sant Julià, amb teatre, música i dansa en escenaris tan curiosos com la Cala Laurediana (una altra bona iniciativa per incentivar el turisme local); del Sabors d’Estiu d’Escaldes, un espai de gastronomia que s’ha acompanyat d’un ampli repertori d’artistes nacionals; del Dijous a la Fresca, iniciativa musical en aquest cas a la Massana; de l’Encamp en Clau de Llum, amb concerts tan emotius com el de Paxti Leiva; del Ritmes, Capital Musical, actuacions de petits grups que es volen fer un lloc a l’antiga caserna de Bombers d’Andorra la Vella; i dels espectacles infantils i festes majors de Canillo, comú que ha pres la decisió de seguir celebrant-ne bona part d’elles, això si amb aforament limitat i totes les mesures de prevenció.

La valoració global que ens deixen tantes nombroses iniciatives és que tots hi hem sortit guanyant. Per una banda, els artistes han tingut l’oportunitat de demostrar la seva vàlua en un context molt complicat per a ells. I per altra, nosaltres hem gaudit amb les seves creacions que, en molts casos, hem descobert o redescobert després de molt temps.

En paral·lel, els comuns també han ideat propostes singulars en consonància amb aquest estiu tan atípic. En cito només algunes: classes de ioga o d’afrodance en entorns naturals, classes de Cycling a l’aire lliure o sortides amb ramaders per descobrir les saleres, zones on es posa sal a les roques per a les vaques joves i cavalls.

En definitiva, iniciatives locals per a un públic local. Per seguir reactivant la nostra economia. I que han s’han fet en paral·lel a d’altres accions vinculades a aquesta missió, com ampliar el personal dels casals i colònies d’estiu o incloure sortides culturals en aquests perquè els nens i nenes coneguin millor el seu país i s’impliquin amb la seva identitat.

Hem gaudit d’iniciatives locals per a un públic local. Per seguir reactivant la nostra economia

Totes aquestes iniciatives que s’han anat fent a les set parròquies han contribuït a poder tancar aquest estiu amb bons records, malgrat la incertesa amb què el vam començar. I que l’hàgim acompanyat de grans moments musicals i artístics que ens han fet vibrar. A la vegada, han permès donar una empenta a aquests artistes locals, a les petites companyies que lluiten per sobreviure. Ells han estat la nostra banda sonora de l’estiu 2020.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 12 de setembre del 2020.

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Codina

Articles relacionats

Prioritats del nou curs polític
Joves, despertem-nos