Adrià EspinetaArticles d'opinió

Meritxell, la gran oblidada

27 de novembre de 2012. Visito Casa Medina a Barcelona. Allà descobreixo, per a la meva sorpresa, el motlle d’una medalla andorrana que no havia vist mai. Allargada, amb corona reial oberta. Al centre, la imatge de la talla gòtica de la Mare de Déu de Meritxell, orlada per les lletres Ntra. Sra. de Meritxell i Patrona d’Andorra. Entre ambdues, un símbol en forma d’estrella de 6 puntes (per les 6 parròquies de l’època, assumeixo). Al revers, unes lletres i números: 8 sept.bre de MCMXIV. Em trobava enfront del motlle de la Medalla Commemorativa de la Coronació de Nostra Senyora de Meritxell. Tanmateix, la sorpresa no venia per la troballa (que també), sinó per la imatge gòtica de la Verge i per l’any marcat. El 1914 tot era llest per a la Coronació, però va ser aturada fins al 1921, arran la Gran Guerra, que assolà Europa.

Amb una mica de recerca, tot encaixava: les corones d’argent, fabricades pels orfebres barcelonins i sufragades pel poble andorrà per al gran esdeveniment, salvades de les flames i avui exhibides al vell Santuari, corresponien a les que lluïa la imatge gòtica en actes solemnes i processons i que, juntament amb la imatge romànica, va ser destruïda per l’incendi de fa 50 anys. Les generacions posteriors a aquella fatídica efemèride només hem pogut admirar la talla romànica mitjançant rèpliques, però mai més no s’ha parlat ni hem pogut admirar rèpliques de la talla gòtica, del segle XVI.

A manca de rèpliques, queda en el record dels goigs a la Mare de Déu de Meritxell que, sobretot abans de l’incendi, s’il·lustraven amb la seva imatge. També en les fotografies (poques) de la talla, vestida i coronada. I roman en la memòria dels qui van tenir l’oportunitat d’admirar-la i venerar-la. També en una de les primeres expressions fal·lerístiques andorranes com és la medalla anteriorment descrita, de les quals vaig poder-ne aconseguir una recentment, fabricada en alumini (metall curiós per a aquest tipus de peça). La mateixa imatge lluïa al revers de les medalles d’autoritats fins a l’adopció de la Constitució el 1993, amb la mateixa data del 1914. Malgrat tot, podem concloure que la talla gòtica de Meritxell roman la gran oblidada de les festivitats que just hem celebrat.

 

Article del president de la Secció Jove de Demòcrates, Adrià Espineta, publicat al Diari d’Andorra l’11 de setembre del 2022.

Etiquetes: Adrià Espineta, Articles d'opinió

Articles relacionats

Tornar a casa
Creixement sostenible