Articles d'opinióCarles Enseñat

Millora del poder adquisitiu de la ciutadania

L’aprovació aquest dijous al Consell General, gràcies als vots dels grups parlamentaris de la majoria, del Projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, completa el conjunt d’accions que el Govern ha impulsat per estar al costat de la població d’Andorra en el context actual, marcat per l’increment del cost de la vida. El text legislatiu estableix que tots els salaris inferiors al salari mitjà s’hauran d’incrementar un 3,3% (l’IPC de l’any passat), mesura que afavorirà a 24.500 persones. També s’incrementen en un 3,6% totes les pensions de la CASS inferiors al salari mínim, s’aplica una reducció de l’IGI dels productes d’higiene femenina i els bolquers, situant-lo en un tipus reduït de l’1%, i s’incorporen canvis per facilitar la producció pròpia d’energies renovables.

Aquesta llei s’ha d’entendre posant-la al costat dels decrets que l’Executiu ha aprovat les darreres setmanes. Són un tot i no es poden separar un de l’altre.

Així, el Govern ja havia aprovat l’augment del salari mínim fins a situar-lo als 1.200 euros, el que suposa un increment del 7% des de principis d’any, el mateix percentatge que també s’ha aplicat per a totes les prestacions econòmiques i socials lligades a aquest salari mínim. Acompanyant aquesta important mesura, també s’ha decretat una nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge de 350.000 euros, una ampliació de la dotació per al Pla Renova d’1,5 milions d’euros, més facilitats per accedir als ajuts a l’ensenyament obligatori i a l’ensenyament superior, la reducció del preu del transport escolar i la reducció del preu del carburant per al sector del transport.

Per completar la totalitat de les accions, en resta una que entrarà en vigor l’1 de juliol i que té una gran transcendència, per l’estalvi que suposarà en les economies familiars, però també per l’estalvi energètic per al nostre país com a conjunt. En unes setmanes ens convertirem en un dels pocs països del món que ofereix transport públic gratuït a la seva ciutadania. Llancem un missatge clar internacional de què volem ser i de com ens volem projectar.

En unes setmanes ens convertirem en un dels pocs països del món que ofereix transport públic gratuït a la seva ciutadania

El cost de totes aquestes mesures per millorar el poder adquisitiu serà de 10 milions d’euros fins a finals d’any. De fet, un dels punts de la llei aprovada dijous és un crèdit extraordinari per finançar tot el paquet. D’aquests 10 milions, 3,5 són per al transport públic gratuït, el que constata la transcendència d’aquesta gran aposta de país.

Però no ens aturem aquí. Som conscients que els efectes de l’encariment del cost de la vida afecten especialment una de les principals problemàtiques a la que cal fer front: l’habitatge. És un problema gravíssim. En aquest sentit, les setmanes vinents veurà la llum un nou projecte de llei de mesures urgents en matèria d’habitatge. Per continuar atacant el problema i protegir, molt especialment, les persones que viuen en habitatges de lloguer. Aquesta llei s’ha treballat en el si de la Taula d’habitatge (on participen els sindicats, associacions de propietaris, Càritas i el Raonador del Ciutadà).

El text, centrat en accions per a l’habitatge, donarà continuïtat a la llei recentment aprovada, en aquest cas centrada en la millora del poder adquisitiu. S’han de veure des del conjunt i no s’ha d’intentar confondre la població dient que no es fan accions, d’una banda o de l’altra, per fer front a les seves principals preocupacions. I més tenint en compte la finalitat última dels dos textos legislatius i la nostra responsabilitat, que és la de servir al poble andorrà, adaptant-nos a la realitat de cada moment econòmic i social d’Andorra.

 

Article del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat a El Periòdic d’Andorra l’11 de juny del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Enseñat

Articles relacionats

Infància i conflictes armats
Pont Tibetà: continuem desestacionalitzant