Articles d'opinióFrancesc Camp

Pont Tibetà: continuem desestacionalitzant

Canillo viu, a diferència d’altres parròquies, gairebé exclusivament del turisme. Tenim poc comerç i serveis i un sector primari que, malgrat volem potenciar, té un pes petit en la nostra economia. A l’hivern, l’ocupació és molt bona, atesa la gran acceptació de Grandvalira-ENSISA (ara SETAP365) entre els turistes, ocupació que també s’estén a l’agost. Però la resta de l’any, costa. 

En d’altres paraules, perquè l’economia canillenca funcioni, és indispensable que el Comú  inclogui als seus plans d’inversió iniciatives per fomentar el seu atractiu i diversificar l’oferta més enllà de l’hivern. També pensant en el nostre teixit econòmic, perquè pugui ser rendible i, com a mínim, mantingui els llocs de treball, en un context on el canvi climàtic afectarà les destinacions de muntanya a l’hivern. En aquest pla d’inversions per aconseguir diferenciar-nos de la resta de destinacions s’hi va incloure fa uns anys el mirador del Roc del Quer, i ara se li afegeix el Pont tibetà. El primer dels Pirineus i un dels més llargs del món, amb 603 metres de llargada i 158 d’alçada respecte al riu. El seu entorn d’alta muntanya, en un dels paratges naturals més espectaculars del país, el fan únic.

Tenint en compte aquesta exclusivitat, des del Comú hem respectat al màxim l’entorn del pont, també sent respectuosos amb el medi durant el procés de construcció. L’estructura escollida és minimalista perquè tingui el mínim impacte paisatgístic, s’han utilitzat materials naturals com la pedra i la fusta per als accessos i els murs s’han fet amb cobertura vegetal. També hem construït una bassa per a amfibis per conservar l’ecosistema existent. 

A més, i ara que ja està en funcionament, hem limitat a un màxim de 165 persones per hora l’accés al pont (quan en podria acollir 600), i ens hem compromès a no construir cap pàrquing als seus voltants. Finalment, que sigui de pagament també és un missatge que no volem que unes valls tan excepcionals com la vall del Riu, la de Montaup i la de Mereig es massifiquin.

Defensem i volem preservar una línia d’inversions que mantingui viva la parròquia i permeti a les empreses guanyar-se la vida, però amb respecte pel medi i el fabulós entorn que tenim. 

 

Article del cònsol major de Canillo, Francesc Camp, publicat al Diari d’Andorra el 14 de juny del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Francesc Camp

Articles relacionats

Millora del poder adquisitiu de la ciutadania
Embellim els espais naturals