Articles d'opinióMeritxell López

Participació i sostenibilitat

Fa uns dies que, des del Comú d’Andorra la Vella, vam anunciar el projecte guanyador dels Pressupostos participatius del 2022. Com a novetat d’aquest any comptàvem amb l’ampliació del pressupost per al projecte (de 100.000 a 200.000 euros), i amb l’al·licient que ja havíem realitzat una primera edició el 2021, el Projecte guanyador el qual ja vam poder inaugurar el passat mes de juny amb la zona esportiva amb pistes de bàsquet de Prat Salit. Com a Comú valorem molt positivament el funcionament d’aquesta segona edició, constatant un increment significatiu de la participació així com un alt grau de fidelització dels participants.

Aquest any el projecte guanyador per golejada ha estat el de la instal·lació de contenidors que recompensin el reciclatge. Des del Comú fem un balanç molt positiu d’aquest resultat, ja que evidencia l’alt grau d’implicació de la ciutadania envers el reciclatge i la sostenibilitat mediambiental. Es tracta d’una tecnologia que ja porta molts anys implantada a alguns països nòrdics i centre-europeus, amb un alt grau d’acceptació. Ara estem en fase d’anàlisi per implementar-la i donar cobertura al territori.

Es tracta d’establir un model que afavoreixi l’ús per part de tota la ciutadania i que minimitzi les males praxis que puguin sorgir a conseqüència del sistema de recompensa econòmica. Des del Comú creiem que aquest projecte només pot tenir èxit si s’enfoca des de l’òptica de la sostenibilitat en totes les seves facetes. Per tant, creiem que el focus d’aquest projecte no només ha de passar per l’incentiu econòmic de reciclar, sinó que ha d’anar més enllà per tal de reduir el malbaratament o la generació innecessària de residus mitjançant accions complementàries.

La sostenibilitat i la petjada mediambiental individual ha de prevaler sempre per sobre l’incentiu econòmic, per tal que qualsevol iniciativa mediambiental impulsada des del Comú sigui perdurable en el temps i generi valor.

 

Article de la consellera Demòcrata de Desenvolupament Estratègic i Comercial i de Projectes Participatius del Comú d’Andorra la Vella, Meritxell López, publicat al Diari d’Andorra el 12 de juliol del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Meritxell López

Articles relacionats

Modernització jurídica per protegir la persona i la família
Petits i grans gestos circulars