Articles d'opinióBerna Coma

Passat i futur de l’Hotel Casamanya

L’Hotel Casamanya, dissenyat per l’arquitecte Xavier Pla i construït als anys 50, forma part de la història d’Ordino de la segona meitat del segle XX. També forma part dels records i de la memòria de molts de nosaltres. Quan estava actiu, s’hi podien veure constantment grups de turistes entrar i sortir, a punt per gaudir d’uns dies a la parròquia. Però no era només un edifici reservat als turistes, recordo de petita anar-hi a jugar amb els amics i gronxar-nos al seu parc, ja que llavors al poble no hi havia parcs infantils. També recordo amb molta nostàlgia el dia que va acollir la projecció de la pel·lícula ‘Ordino, una altra Andorra’, de Jordi Gigó. Hi van participar com a actors moltes persones entranyables de la parròquia, que ens van fer gaudir i emocionar-nos a tots.

Més enllà de les vivències i dels records, la força de l’Hotel Casamanya també recau en la seva singularitat, amb un estil d’arquitectura de granit que li va valdre entrar a l’Inventari general de Patrimoni Cultural d’Andorra, l’any 2004. Just un any després que l’hotel tanqués les seves portes definitivament.

Quan l’hotel va abaixar la persiana, el Quart d’Ordino (que n’és el propietari), va intentar donar una nova vida a l’edifici que, recordem, és dels primers que veiem només entrar al poble. Però sense sort. Malgrat posar esforços tant en l’àmbit públic com en el privat, per una cosa o per una altra, mai es va poder arribar a una entesa amb cap dels interessats.

Les coses van canviar l’abril de l’any passat, amb la signatura d’un protocol d’entesa entre el Govern, el comú i el quart, per recuperar l’edifici i preservar aquest bé d’interès general. El protocol es va consolidar el 17 de gener passat, dia en què les tres parts van tancar un conveni de cessió de 50 anys per al Govern. La importància d’aquest acord recau en el fet que, després de 20 anys tancat, l’Hotel Casamanya es tornarà a obrir, primer per a la seva rehabilitació (ja que es troba bastant malmès), i segon per a la seva adequació per acollir, a partir del 2025, les dependències del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; del Departament de Medi Ambient del Comú; i unes dependències per al Quart. El cost del projecte, a càrrec del Govern i del comú, serà al voltant de 5 milions d’euros.

D’aquesta manera se li dona una segona vida a l’edifici que, a més, s’escau amb la història i caràcter d’Ordino. Som una parròquia turística, però també som una parròquia amb una llarga tradició agrícola i ramadera i, ara, acollirem el ministeri que tutela aquest sector.

Després de 20 anys tancat, l’Hotel Casamanya es tornarà a obrir per acollir les dependències del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

Ha estat un procés llarg, però finalment s’ha aconseguit i, en pocs anys, tornarem a veure activitat a l’Hotel Casamanya. M’agradaria agrair a les tres institucions que hagin arribat a un acord que posa en valor un edifici històric, aportant també beneficis a tota la parròquia i a la seva població. Tenim exemples recents, com l’Hotel Rosaleda (ara el Ministeri de Cultura) i Ràdio Andorra (ara el Ministeri de Turisme).

La seva recuperació és també una manera de recuperar els records que tots nosaltres tenim vers l’Hotel Casamanya, de transmetre el seu valor patrimonial a les noves generacions i de dignificar l’entorn on s’erigeix.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat el 28 de gener del 2023. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Bona política
L’accés d’Andorra al finançament del Banc Europeu d’Inversions