Articles d'opinióDiego Vieira

Propòsits coordinats

Els inicis d’any són dates de nous propòsits, que definim segons les nostres necessitats, però també fent l’exercici de mirar enrere per entendre en què cal incidir. Si això ho transposem a Andorra i a les necessitats de la seva població, dos dels principals objectius per a aquest 2023 són sens dubte la millora de l’accés a l’habitatge i del poder adquisitiu. Així ho va recalcar el cap de Govern, Xavier Espot, en una entrevista recent.

Però, com deia, per assolir els nous propòsits cal mirar enrere, avaluar el que s’ha fet per donar-li continuïtat i un nou impuls. Per exemple, donar continuïtat aquest 2023 a la pròrroga dels contractes de lloguer, prosseguir amb les ajudes directes a l’habitatge, incidir especialment en les destinades a l’emancipació dels joves, així com en el pla Renova. A la vegada, continuar construint habitatges a preu assequible, i adquirir immobles o llogar-ne de buits per retornar-los al mercat amb lloguers també a preus assequibles.

Pel que fa a la millora del poder adquisitiu, els objectius passen per seguir incrementant el salari mínim i les pensions, assolir una fórmula que garanteixi increments graduals de salaris al sector privat tenint en compte l’elevat IPC amb què s’ha tancat el 2022 o mantenir la gratuïtat del transport públic. Per a les famílies més vulnerables, oferir-los ajudes directes perquè puguin pagar la calefacció i l’electricitat.

En resum, les mesures aplicades pel Govern –mirant enrere–, i les que estan per venir –mirant endavant–, contribu­eixen a protegir la ciutadania, fer avançar el país i compensar els desequilibris derivats del creixement econòmic. Però cal, perquè siguin el màxim d’eficients i arribin realment a les persones que més ho necessiten, que comptin amb el suport i la cooperació de les administracions comunals.

Per tant, és indispensable que Govern i comuns vagin de la mà, es coordinin, per evitar diferències o desigualtats entre parròquies. En definitiva, per evitar diferències entre ciutadans del mateix país.

Aquest ha de ser un dels principals propòsits. També un dels desitjos del comitè parroquial d’Escaldes-Engordany en aquest any que comença.

 

Article de Diego Vieira, president del comitè d’Escaldes-Engordanay, publicat al Diari d’Andorra el 10 de gener del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Diego Vieira

Articles relacionats

Afrontem el 2023!
Mecenatge