Articles d'opinióMarc Saura

Quinze quilòmetres riberamunt

Pujant des del poble d’Ordino i al llarg de quinze quilòmetres, s’intercalen els diferents pobles que configuren la parròquia. Sornàs, Ansalonga, la Cortinada, Arans, Llorts i el Serrat. Cadascun amb el seu encant, patrimoni i història.

Per posar en valor la bellesa d’aquests pobles, així com el trajecte que els connecta al llarg de la vall d’Ordino, el comú ha impulsat la iniciativa Riberamunt, una expressió que utilitzem els ordinencs per referir-nos al nord de la parròquia. Riberamunt és un corredor turístic de camí natural amb 25 punts d’interès perquè el visitant (de fora, però també del país) vagi descobrint tots els atractius dels nuclis urbans i com s’integren al patrimoni natural. Però la proposta no s’acaba al darrer poble, sinó que s’enfila encara més riberamunt: la vall de Rialb, la vall de Sorteny, el Castellar i, finalment, Arcalís.

La marca Riberamunt és una iniciativa que permet donar valor a l’essència rústica dels pobles d’Ordino i a un territori declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco. A més, i tenint en compte precisament aquest distintiu, es pot fer a peu o en bicicleta, gràcies a l’habilitació del camí ral, o també amb el bus comunal. La proposta permet reviure com es va forjar la història d’uns pobles ara plens d’encant. Però des de les comoditats actuals, amb un camí accessible, amb informació dels punts d’interès en diferents idiomes i vídeos explicatius que es poden visualitzar mitjançant un codi QR. Tota la informació també està disponible en braille i en llenguatge de signes.

Pujant pujant, com deia a l’inici, es descobreix l’essència d’Ordino. Riberamunt referma i posiciona la parròquia com a destí de natura i familiar. A través d’un viatge pel passat que, si es completa fins al final, porta fins al present més immediat, ja que els 15 quilòmetres conclouen a la Coma. A partir d’allà només cal agafar el telecadira de Creussans i anar el màxim de riberamunt possible: al nou mirador solar de Tristaina. Des de les alçades es pot contemplar tot el trajecte realitzat i els estanys de Tristaina, una imatge que queda gravada a la retina de tot aquell que la contempla.

 

Article del membre de l’Executiva de Demòcrates, Marc Saura, publicat al Diari d’Andorra el 20 de juliol del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Marc Saura

Articles relacionats

Estudia que així trobaràs feina
La nostra responsabilitat sobre els joves